трихофития при котки

8

ное.

Трихофития при котки: причини, симптоми и лечение

Прочетете всичко, което трябва да знаете за най- честата гъбична инфекция при котките

Трихофития при котки – известна също като дерматофитоза – е заболяване, при което гъбички от различни видове нахлуват в клетките на кожата, косата и ноктите на котките. Смята се за най-честата гъбична инфекция при котки в света. Освен това, поради зоонозния му характер, съществува висок риск за предаване от домашни любимци на техните настойници.

Важно е да знаете причините, симптомите и диагнозата, както и най-добрите начини за лечение.

Какви са причините за трихофития при котките?

Заболяването започва с инфекции, наречени дерматофити. Тези микроорганизми, имащи силен афинитет към кератина, се прикрепят към следните части на тялото на гостоприемника, за да ги използват като източник на храна:

  • кожата
  • козината
  • ноктите

Според статия в Journal of Feline Medicine and Surgery, гъбата Microsporum canis причинява 90% от трихофитията при котките, въпреки че други видове, като Microsporum gypseum или Trichophyton mentagrophytes, също могат да бъдат включени.

Предаването може да стане чрез директен контакт със заразена котка или с предмети, заразени с гъбични спори. Сред тях се открояват следните:

  • нокторезачка
  • четки
  • кърпи
  • спално бельо

Трихофитията може да се появи при котки от всяка възраст, порода или пол. Според авторите на този документ има определени рискови фактори за появата и. Сред тях могат да бъдат намерени следните:

Кожни лезии: като първата защитна бариера на тялото, раната в кожата е идеалният вход за гъбичките. Трябва да се обърне внимание на тези котки с агресивно игрово поведение или които имат достъп до открити пространства. Това е така, защото те са по-склонни към нараняване от драскотини или ухапвания.

Имуносупресия: Една от основните причини за това състояние е продължително лечение с имуносупресивни лекарства като кортикостероиди.

Ектопаразити: По-специално бълхите могат да причинят малки рани по кожата. В допълнение, поради сърбежа, който произвежда, котката може да се нарани, когато се чеше.

Лоша хигиена: Неадекватната грижа за котката може да доведе до лесно колонизиране от гъбички. В допълнение към това изкореняването ще бъде по-трудно.

Свръхпопулация: В големи групи социалният стрес може да предразположи котките да страдат от трихофития. Освен това близкият контакт между животните улеснява предаването. Съответно бездомните котки или котките, които живеят в приюти, са изложени на висок риск от инфекция.

Хранителни дефицити: По-специално диети с ниски нива на протеини и витамин А. Тези елементи играят изключителна роля за поддържането на добрата имунна система при котките.

Млада възраст: Младите животни – особено тези под една година – имат незряла имунна система. Поради тази причина способността им да се противопоставят на инфекцията е по-ограничена. Всъщност проучването в Journal of Feline Medicine and Surgery съобщава, че котенцата са осем пъти по-склонни да страдат от трихофития, отколкото възрастните.

Какви са симптомите на инфекция с трихофития при котки?

Дерматофитите нахлуват в най-кератиновите области на тялото, така че признаците обикновено се наблюдават в епидермиса, космените фоликули и ноктите. Както е посочено в статия в The Canadian Veterinary Journal, сред симптомите са:

  • Единични или мултифокални кръгли петна с косопад и десквамация
  • Пълни зони на алопеция
  • Крусти лезии
  • Зачервяване на кожата
  • Потъмняване на дермата
  • себорея
  • Силна миризма, излъчвана от тялото на котката
  • Онихомикоза, която се характеризира със слаби и чупливи нокти
  • Драскане

Както е обяснено в тази публикация, лезиите обикновено се появяват най-често по лицето, ушите и муцуната. Те обаче могат да прогресират до крайниците и други места, като например брадичката.

Може ли трихофития да се предава на хора?

Отговорът на този въпрос е да. Всъщност трихофития е бързо разпространяващ се патоген с висок риск от заразяване на хората. Освен това, както при домашните любимци, младите и имунокомпрометирани хора са по-податливи на инфекция с тези гъбички. Това се казва в статия, публикувана в Journal of Exotic Pet Medicine.

В същото време проучване от 2022 г., докладвано в списанието Veterinary World, съобщава, че хората с анамнеза за COVID-19 имат по-висок риск да страдат от болестта.

По същия начин се предава чрез контакт с болно животно или с предмети, използвани от котката. В случай на лезии, подобни на описаните – като кръгли петна по кожата – трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

Как да разбера дали котката ми има трихофития?

Като се има предвид, че някои от тези клинични признаци присъстват и при други видове кожни заболявания, диагнозата трябва да се постави с помощта на лабораторни изследвания. За това, при всеки признак на заболяване при вашата котка, правилното нещо, което трябва да направите, е незабавно да посетите ветеринарен лекар.

Документ от списанието Veterinary Dermatology посочва, че се използват различни техники за идентифициране на гъбичките, които причиняват трихофития при котки. Следва преглед на някои от тях.

Лампата на Ууд

Това е обект, който излъчва и приема ултравиолетова светлинна вълна. Неговата ефективност се състои в това, че в случай на дерматофитни инфекции, като Microsporum canis, лампата произвежда зелена луминесценция в резултат на химичното взаимодействие на гъбичките с метаболит, присъстващ в козината

Въпреки това е важно да се отбележи, че липсата на тази флуоресценция не изключва дерматофитна инфекция, така че трябва да се извършат други тестове, за да се потвърди диагнозата..   

Дерматоскопия и трихография

Това се състои в засилено наблюдение на състоянието на кожата и козината на засегнатото животно. Благодарение на тази техника могат да се видят промени като потъмняване на дермата, десквамация, непрозрачни и леко извити „запетая“ косми, както и гъбични спори.

Дерматофитна култура

Това е по-точен метод за диагностика. След идентифициране на заразената кожа или косми се вземат проби чрез депилация и се изолират в хранителна среда, за да се наблюдава растежът им в лабораторията.

Трябва да се отбележи, че могат да се получат фалшиви отрицателни резултати, ако получената проба не е от заразени косми. Същото важи, ако условията на съхранение и инкубация са неадекватни или ако средата е замърсена с бактерии или други гъбички.

Как се лекува трихофития при котки?

В случай на положителен резултат за трихофития, първата стъпка, която трябва да предприемете, е да изолирате заразената котка. Това ще предотврати разпространението на гъбичките към други животни, хора или околната среда. След това, в зависимост от тежестта на случая, ветеринарният лекар може да препоръча локална или преорална терапия или комбинация от двете.

В първия случай, както е описано в статията лечение на дерматофитоза при кучета и котки, се използват кремообразни препарати, съдържащи миконазол или кетоконазол и шампоани на базата на миконазол и 2% хлорхексидин.

В същото време, според тази публикация, лекарствата, използвани за орална или системна терапия, включват следното:

  • Гризеофулвин
  • Итраконазол
  • Тербинафин

Тези лечения обикновено продължават за дълги периоди от поне един до два месеца. Причината е, че дерматофитите са резистентни микроорганизми и ако лечението се спре преждевременно, те могат да се появят отново.

Наред с други неща, проучване, публикувано в списанието BMC Veterinary Research, съобщава за ефективността на лечението на котки, страдащи от трихофития, които също са имали левкемия и котешки имунодефицитен вирус. В тази терапия е използван „умен микроорганизъм“, наречен Pythium oligandrum.

И накрая, всички предмети, използвани от котката, трябва да бъдат изхвърлени или дезинфекцирани. Сред тях се открояват следните:

  • четки
  • стълбове за драскане
  • спално бельо
  • хранилки и поилки

Как да предпазим котката си?

Както разбирате, има няколко фактора, които влияят върху разпространението на трихофития при котките. Ето защо тези съвети ще ви помогнат да предотвратите тази нежелана инфекция при вашия домашен любимец:

Предложете качествена и балансирана храна на вашия домашен любимец: Това е, за да поддържате имунната му система в оптимално състояние.

Поддържайте строг контрол върху неговия график за обезпаразитяване и ваксиниране: По този начин ще можете да избегнете заболявания, които са вход за дерматофитите.

Избягвайте да оставяте котката си на открито. Престоят на открито поставя вашия домашен любимец в контакт с бездомни котки, които могат да бъдат заразени.

Вземете предпазни мерки (използване на ръкавици и изолация). Ако котката ви се зарази с гъбичките, тези мерки ще помогнат за предотвратяване на заразяване.

Сега, след като знаете всичко за трихофития при котките, ваше задължение е да се грижите за благосъстоянието на вашата котка. Не забравяйте, че това заболяване може да е индикация, че не се грижете достатъчно добре за вашия домашен любимец.

Източник: https://myanimals.com/https://onlinelibrary.wiley.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts