Езикът на тялото на котките

12

апр.

Езикът на тялото на котките

Езикът на тялото на котките е много по-прозрачен, отколкото може да си помислите

Ако сте любител на котки, вероятно сте забелязали, че тези животни имат много специфичен език на тялото. Всъщност котките могат да общуват със своите стопани и други животни, използвайки различни пози, движения и звуци. Разбирането на езика на тялото на котките може да ви помогне да разберете по-добре вашия домашен любимец и да укрепите връзката си с него.

Котките използват езика на тялото си, за да изразят различни емоции, като щастие, страх, агресия и дискомфорт. Например, когато котката е щастлива, тя може да мърка, да маха леко с опашка и да търка главата си във вас.

Важно е да имате предвид, че всяка котка е уникална и може да има свой собствен набор от телесни сигнали. Въпреки това, като научите някои общи модели, можете да започнете да разбирате по-добре какво вашата котка се опитва да комуникира. В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните поведения на котешкото тяло и какво могат да означават.

Езикът на тялото на котките- различни елементи

Част от добрата грижа за вашата котка е да знаете как да разпознавате нейните нужди и настроения. И няма по-добър начин да направите това от това да научите как се изразява. В следващите раздели ще се потопите в света на езика на котешкото тяло, като изследвате всеки компонент поотделно в детайли.

Жестове с главата и изражението на лицето

Позицията на главата на котката изпраща информация в съответствие с останалата част от тялото. Нека да видим най-често срещаните:

Наведена глава: Това обикновено е знак за подчинение поради страх. Ако това е придружено от други сигнали, като извит гръб и настръхнала коса, това е признак на гняв.

Вдигната и обърната напред глава: Тази поза показва благополучие и увереност.

Емоции, изразени от котки чрез жестове на лицето

В същото време изражението на лицето на котката също е лесно за тълкуване. За да го разберете, трябва да погледнете комбинацията от очите, носа и ушите на животното, което поражда няколко изражения:

  • Спокойствие: Въпреки че обикновено се бърка с намеренията да доминира над света, котка с присвити очи, отпуснати уши и лицеви мускули е спокойна и непринудена в своята среда.
  • Гняв: От друга страна, котките имат много ясен начин да покажат, че са ядосани и може да нападнат. Това изражение включва уши близо до главата, разширени зеници и оголени зъби (и вероятно пръхтене).
  • Интерес: Очите са широко отворени, зениците са разширени, ушите са повдигнати и сочат към това, което ги интересува.
  • Страх: широко отворени очи, спуснати уши и отдръпнато положение на тялото. В зависимост от реактивността на животното ще има жестове на подчинение или агресивност.

 Движения на опашката

Опашката на котките, въпреки че изглежда като че ли се движи хаотично, е един от най-изразителните елементи на тялото им. Нека видим някои позиции и движения:

  • Опашка надолу и близо до тялото: Гняв, страх или признак на дискомфорт поради здравословен проблем.
  • Опашка нагоре: Ако е твърдо и жизнено, това е положителна емоция. Ако е извит, това също предполага любопитство, но от несигурност. И ако видите, че опашката на котка настръхва, това е знак за гняв.
  • Вибрация на опашката: Това обикновено се случва, когато галите котката си и тя се вълнува. Може да видите как опашката се разтяга нагоре и леко вибрира.
  • Люлеещи се движения на опашката: Нерешителност, особено при ходене.
  • Кратки, бързи, сухи движения: Показва, че котката е разстроена.

Изражение на очите

Изражението в очите на вашата котка е ключов показател за нейното емоционално състояние. Разширените зеници често означават вълнение, страх или агресия. В стресови ситуации, като например по време на посещение при ветеринарен лекар, разширените зеници могат да разкрият безпокойство.

Обратно, тесните зеници често изразяват щастие или релаксация и са често срещани, когато котката се наслаждава на галене или си почива удобно. Наблюдаването на размера на зеницата ви дава ценна информация за това как се чувства вашата котка и ви помага да приспособите взаимодействието си, за да ги поддържате щастливи и в безопасност.

Източници:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts