13

мар.

Защо котките се търкат в краката на стопанина си

Оказва се, че котките се опитват да предадат специално послание като се въртят и се търкат в краката на своя стопанин

Човек винаги е искал да разбере какво мисли неговият домашен любимец и какво би искал да каже в един или друг момент. Разбира се, ние лесно осъзнаваме някои от нуждите на кучетата и котките. Досещаме се, когато поискат лакомство или искат да бъдат погалени. Но има черти от характера на домашните любимци, които не са толкова лесни за разбиране.

Например, наскоро експерти анализираха пристрастяването на котките към кутиите. Както знаете, мъркащите са по-склонни да изберат обикновен и грозен картонен контейнер, отколкото къща или легло, закупени специално за тях от собственика. Оказа се, че цялата работа е в това, че кутиите помагат на котките да се справят със стреса и скуката.

И наскоро учените откриха защо котката всъщност се търка в краката на хората. Оказва се, че този навик има специални причини.

Не само любов

Комуникацията между котки, други животни, други котки и хора се свежда до феромони. Така наречените химически сигнали, които се опитват да предадат. Феромоните са различни. Някои например се отделят от некастрирани котки, които са готови за чифтосване, други идват от мастните жлези, разположени по бузите или брадичката. Те се освобождават, когато вашият домашен любимец се търка в краката ви.

Според експертите, като прави това, котката иска да ви „маркира“ като свой човек – на когото вярва и го смята за част от своята „глутница“. Тъй като етикетите трябва периодично да се актуализират, така че същата миризма (доловима само от самата котка) да се излъчва само от вас, пухкавото същество често ще продължи да се търка в краката ви, показвайки признаци на обич.

Най-често котките използват този феромон, за да комуникират, когато се чувстват в безопасност и приветстват стопанина си у дома. В края на краищата, по време на отсъствието си той е успял да събере върху себе си много повече и различни миризми. За една котка е от значение и е важно от „техния“ човек винаги да се излъчва специален аромат.

Нетипични моменти

Вярвате или не, котките могат да се тренират. Някои стопани ги учат да се търкат в краката им, например, като по този начин им благодарят за вкусното лакомство. В този нетипичен случай котката просто ще изпълни командата на собственика.

Между другото, ако мъркащият ви приятел все по-често започне да се трие в краката ви, трябва да обърнете внимание на това. Може би на котката просто не ѝ достига достатъчно обич или се опитва да сигнализира за други важни неща. Основното нещо е да ги разпознаете навреме.

Източник: azertag.az

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts