27

фев.

Кога домашната котка ви има за „мама“ или „татко“

Те гледат на своите човешки „родители“ като на пазители и приятели

Ако носите снимка на котката си в портфейла си заедно със снимки на децата си, очевидно сте от хората, които смятат косматите любимци за пълноправни членове на семейството. Но дали вашата котка мисли същото? Ветеринарката от Нова Зеландия д-р Лиън Мелин изброи за Parade специфични признаци, че котката ви възприема, като „мама“ или „татко“.

„Котките нямат непременно същата концепция за майка и татко като нас. Те обаче гледат на своите човешки „родители“ като на пазители и приятели. Може да забележите, че вашата котка не прави някои неща с други хора, но ги прави именно с вас, защото ви възприема като неин родител!“, казва Мелин.

И така, ето 10 неща, които котките правят само с онези, които смятат за най-близки човешки „приятели“ или „родители“:

1.Те ви стоплят. Движенията с лапите, подобни на месене на тесто или масажиране на меките части на тялото на собственика, е типичен пример за това поведение. Това е знак, че вашата котка се чувства добре и комфортно с вас, казва ветеринарката.

2. Те мъркат, когато са близо до вас. „Мъркането е общоизвестно като знак за спокойна котка“, казва д-р Мелин.

3. Те „говорят“ с вас. Котетата мяукат на майките си, когато имат нужда от нещо. Въпреки това, когато котките станат възрастни, те вече не мяукат на други котки. Възрастните котки мяукат само на хора. Вашата котка прави това, защото иска да взаимодейства с вас!

4. Форма на опашката. Ако вашата котка държи опашката си във формата на въпросителен знак или кука, това означава, че е щастлива. Може да забележите, че вашата котка прави това само с вас. Това е така, защото тя се чувства щастлива около вас. Вашата котка може дори да увие опашката си около крака ви в знак на обич.

5. Блъскат те. Ако котката ви някога ви е удряла с глава, тя не се е опитвала да ви събори. Това поведение е начин на общуване между котето и майката котка. Котките също правят това, за да ви маркират с миризмата си, за да ви разпознаят като част от тяхното семейство!

6. Те ви облизват. Това също е много социално поведение за котките. Това показва, че ви имат доверие. Котките често разпространяват това поведение и върху стопаните си, защото се чувстват най-спокойни около тях. Това също може да бъде начин да почувстват миризмата ви и да ви нарекат семейство!“

7. Те „бавно примижват“ срещу вас. Когато вашата котка ви гледа и бавно затваря очи, тя почти изглежда като много сънлив човек, който се опитва да остане буден. Според ветеринаря това е знак за голямо обожание. „Някои хора дори смятат, че това е начинът на вашата котка да ви целува!“ казва д-р Мелин.

8. Те идват при вас, когато са гладни. Това показва, че котките ви виждат като техен опекун и стопанин. Те вярват, че вие им гарантирате добре нахранен живот.

9. Те ви носят неща. Ловът е вродено поведение на котките. Тези от тях, които имат достъп до външния свят, могат да ви донесат уловени мишки, листа и щурци. Жилищните котки може да споделят своите играчки с вас. Те правят това, за да ви възнаградят, че се грижите за тях!

10. Те спят до вас. Когато котка спи до вас, това е сериозен знак за комфорт и доверие. Това показва, че вашата котка разчита на вас за защита в случай на опасност и ви смята за гарант за собствената си безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts