котката

1

авг.

Как да накараме котката да спи през нощта

Практически съвети, които работят

Домашните котки са доста по-активни през нощта, така че е нормално стопаните й да имат проблеми със заспиването на котката през нощта. Всъщност това поведение е остатък от тяхното диво поведение. Въпреки това е възможно да се намали или да се предотврати напълно, ако се следват определени насоки и препоръки.

Точно както хората, домашните котки също трябва да задоволят нуждите си от сън. За тази цел е от съществено значение те да поддържат графика си за дрямка в „баланс“, тъй като тяхната почивка, благополучие и здраве зависят от това.

Добре ли е котките да не спят през нощта?

С оглед на горното е нормално да се чудим дали е по-добре домашните котки да са активни през нощта, тъй като всичко изглежда показва, че те са по-добре адаптирани към нощните навици. Това обаче далеч не е идеалното за тях. Особено след като не е необходимо да ловуват сами и не живеят в дива среда.

Опитомяването е успяло да елиминира определени черти и поведение на дивите предци на котката. Благодарение на това и на съжителството с хората, домашните котки са успели да се адаптират към дневния живот, без да навредят на здравето си. Проучване, публикувано в Journal of Veterinary Behavior, споменава, че моделите на активност на домашните котки се променят в зависимост от техните грижи и дейности.

Съвети:

Не всички котки са склонни да остават будни през нощта, но това е по-често срещан проблем, отколкото си мислите. Поради това има няколко полезни стратегии, които да помогнат за регулирането на техните цикли на сън, за да ги накарат да се синхронизират с тези на хората. Следните съвети могат да помогнат доста по време на процеса.

Създайте графици и навици

Котката обича да си създава навици, така че можете да се възползвате от това, за да я свикнете да спи през нощта. За да направите това, трябва да създадете график, който включва почти всяко събитие от деня, като време за хранене, време за игра или миене на зъбите, и да се придържате към него възможно най-добре.

Разбира се, тази препоръка изисква голям ангажимент и не влиза в сила веднага, но това е може би най-добрият начин да накарате котката си да заспи бързо през нощта.

Избягвайте да се карате, удряте или крещите на котката ви

Важно е да се подчертае, че нито един отрицателен отговор като мъмрене, удряне или крещене не е оправдан. Далеч не помага на котката, а само причинява стрес и може да доведе до агресивно поведение.

Не забравяйте, че положителната подготовка е един от най-добрите инструменти за обучение на домашни любимци, както се споменава в статия, публикувана в Journal of Feline Medicine and Surgery.

Обръщайте и внимание през деня

Липсата на внимание или слабото взаимодействие със стопаните им е една от най-честите причини, поради които котките не могат да спят през нощта. При липса на стимулация, от която се нуждаят през деня, те ще се стремят да заемат част от нощния график, за да изискват обич от семейството си.

За да се коригира това, от решаващо значение е собствениците да се ангажират да играят и общуват повече с котките си през деня, така че през нощта да могат да се съсредоточат върху съня. Освен това трябва да избягвате насърчаването на нощно поведение, стига те да не са изложени на риск; най-добре е да игнорирате тяхното мяукане и искания в неподходящи часове.

Предложете храна преди лягане

Според Мобилното общество за превенция на жестокостта към животните, котките са склонни да се чувстват сънливи след обилно хранене. Поради тази причина те препоръчват да им дадете последното си хранене за деня няколко минути преди лягане. Тази практика може да послужи като стимул да се откажат от нощния си график.

Източници: My Animals – A blog on tips, care and everything related to the world of animals.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts