21

авг.

Вентилатор през нощта? По-добре не!

Докато времето все още е горещо навън, има и желание да включите вентилатор през нощта. Трябва обаче да устоите на изкушението

Краят на лятото и дори началото на есента в някои части на България, като Пловдив, Ямбол и Сандански, обещава да бъде не просто топло, но дори и горещо. Как да се спасите, когато навън има ефект „парна баня“, а и у дома не е по-различно? По-специално, говорим за нощно време, защото човек все пак има нужда да си почине и да се възстанови.

Пускането на климатика определено е опасно – може да настинете и да се схванете. А някои са изпитали такива страдания повече от веднъж – пак заради жегата. Затова хората прибягват до друг, според тях, по-щадящ метод – включване на вентилатор през нощта. Това обаче очевидно не си струва да се прави. Освен това има доста основателни причини, поради които е по-добре да се въздържите.

Алергична реакция

Ако сте взели вентилатора от балкона или дълго време не сте го почиствали, той трябва да е събирал прах там, което означава, че е станал прашен и мръсен. И като го включите в това състояние през нощта, вие ще провокирате алергична реакция у себе си и вашите близки. В крайна сметка прах, мръсотия и разни микроби ще се разпръскват от перките на вентилатора на талази. Всичко това ще се вдишва. И след не много време може да почувствате парене в носа, хрема, сълзене на очите, възпалено гърло, затруднено дишане или дори червени петна по тялото. Това не са симптоми на настинка, а именно алергия.

Дразнене на очите

Ако насочвате вентилатора към себе си през нощта, дори и с прекъсване, провокирате появата на синдром на сухото око. Сигурно си казвате: „Как така? Все пак спим със затворени очи.“ Така е, но дори и в този случай непрекъснатият въздушен поток ще предизвика сухота, дразнене, сърбеж и умора на очите.

Болки в гърба и шията

Да, ако вентилаторът се върти пред вас цяла нощ, може да се събудите на следващия ден с болки в гърба и врата. Това означава, че мускулите са изстинали. И всичко това заради непрекъснатия въздушен поток. На следващия ден ще трябва да се мажете с мехлеми, да търсите физиотерапевт… Заслужава ли си? Имайте предвид, че естественото течение също е опасно, но не чак толкова, колкото вентилатора. Затова през нощта просто отворете прозореца.

Дехидратация

Вече разбрахме, че вентилатор, оставен включен за дълго време, може да причини сухота в очите, но не само това. Въздушният поток прави въздуха по-сух в цялата стая. Това означава, че през нощта може да „изсушите“ кожата, носа и гърлото.

Така ще настъпи дехидратация. В резултат на това кожата може да се напука, гърлото да ви боли и сутрин да чувствате див прилив на жажда.

Какво да направите, за да се спасите от жегата през нощта?

Разбира се, има изход от тази ситуация. Достатъчно е да следвате няколко правила:

  • Внимателно почистете устройството от прах и мръсотия, преди да го включите (най-вече перките);
  • Не насочвайте вентилатора към себе си. По-добре е да го оставите да духа над пространството наблизо.
  • Пийте поне 2 литра вода през деня в горещините, за да предотвратите дехидратация.
  • Покрийте се с леко одеяло или чаршаф, за да не охладите мускулите.

Ако внезапно се разтревожите за здравето си, по-добре е да не включвате вентилатора цяла нощ. Можете да използвате климатика като охладите стаята преди лягане и след това го изключите. Или да включите вентилатора, но след няколко часа да го спрете или просто да нагласите таймер, ако има такъв.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts