11

апр.

Бабешките съвети за хранене, които могат да разболеят детето

Хранителните навици се създават от първия ден и ако родителите сгрешат, те остават с детето за цял живот, предупреждават педиатрите

Кърмата е сладка, бебето свиква с този вкус и затова бързо се успокоява, ако му дадете да смуче биберон залъгалка, намазан с малко мед. Само че този бабешки метод е отречен. Нищо, в това число и водата, не бива да се подслажда. Иначе малкото дете започва да предпочита сладкото пред останалите вкусове.

При захранването давайте храни, които съдържат естествена захар – плодове. Тук обаче има големи противоречия в официалните препоръки. Американската педиатрична асоциация например казва, че до 1 година и натурален плодов сок изобщо не бива да се дава. А за децата между 1 и 5 години трябва да е разреден с вода 1:10. Над 5 години може вече да не е разреден, но не бива да превишава 150 мл на ден.

Бебешките пюрета ви се струват блудкави и безвкусни, но през първата година солта е напълно забранена

След това трябва да се използва изключително умерено и там, където е възможно, да бъде заменена от ароматни подправки, подходящи за деца. В този смисъл бабешкият съвет да научите колкото може по-бързо сина или дъщеря си да яде онова, което яде цялото семейство, не е добър. Освен ако не започнете да готвите за всички така, както е подходящо за хлапето.

Да му дадете да гризе солета е неправилно. Това се отнася и за коричка хляб. Баба ви греши, ако казва, че така то свиква да яде само. Белият хляб съдържа и прости въглехидрати, и сол. Избегнете ги. В качеството на черния хляб от магазина не можете да бъдете сигурни.

Прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове са полезни, но не бива да ги предлагате по време на хранене

Те са подходящи между храненията. На закуска, обяд или вечеря се пие само чиста вода със стайна температура.

След една година, когато детето вече има достатъчно зъби и може да яде плодове и зеленчуци, намалете соковете. Те не съдържат фибри, а количеството витамини и минерали е по-малко. Винаги е по-добре хлапето да яде пресни плодове и зеленчуци.

Много разпространеният бабешки навик за чаша топло мляко преди лягане също е демоде. Ако стомахът и червата на детето са активни през нощта, се разваля качеството на съня, посочват специалистите. Може да му дадете чаша топло мляко, но много преди сън – поне 2 часа, за да може и то да бъде преработено.

Попарата е класика, но от страх, че детето ще се задави, не прекалявайте със смляна, смачкана, накисната в сос храна до късна възраст. Детето трябва да се научи да дъвче. Едновременно с това го свиквайте да се храни бавно, да дъвче максимално дълго време и да не поглъща големи хапки, за да свърши по-бързо.

Може би сте чували от баба ви „Ще има десерт само след като изядеш цялата супа“

Вие не постъпвайте така с детето си. Никога не му казвайте, че трябва да „заслужи“ десерта. Когато поставяте условие, че няма да получи сладкиши, докато не изяде цялата супа или второто, то започва да гледа на тях като на цел. Давате на десерта повече значимост, отколкото заслужава, обясняват психолозите.

Освен това когато детето трябва да опразни чинията, за да получи десерт, то свиква да не вярва на сигналите на тялото си, да ги игнорира. Може да се чувства сито, но ще продължи да яде, защото накрая ще получи сладкиши.

За децата преяждането е много опасно, тъй като води до много нездравословен навик и разширяване на стомаха

Изобщо не е полезен този бабешки зов задължително да се изяде всичко. Още от ранна възраст детето трябва само да си определя мярката. Насилването му да омете до дъно онова, което сте му сложили, може да стане причина за хранителни разстройства в по-късните години от живота, предупреждават експертите. Детето трябва да има възможност да решава какво и в какви количества предпочита да яде. Важно е да го учите да се храни правилно, като му обяснявате, че здравословната храна е полезна за тялото.

Източник: deti.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts