9

апр.

Защо краката изстиват и когато е топло?

Консултирайте се с лекар, за да проверите дали няма проблем с кръвообращението и откъде идва

Краката и ръцете са най-периферните части на човешкото тяло, които са най-отдалечени от тялото. Когато попаднем в студена среда, те първи изстиват, благодарение на което се пести топлина и хранителни вещества за вътрешните органи.

Не само навън през зимата, а и вътре, в нормално затоплена стая краката ви постоянно са студени. Ако е така, добре е да се консултирате с лекар. Това може да е симптом за здравословен проблем.

При ниски температури е нормална реакция на тялото кръвоносните съдове в крайниците да се свият, за
да се намали количеството топлина, която то губи. Но ако краката не се затоплят и в нормална среда, най-често причината са трайни смущения в кръвообращението. Може да е локално нарушение или цялостно. Често се случва при сърдечни заболявания.

Заседналият начин на живот също води до лоша циркулация на кръвта

Ако по цял ден работите седнали, рядко ставате да се раздвижвате, а вечер нямате време поне половин час да походите, не е чудно, че страдате от студени крака.

Високият холестерол може да доведе до образуване на плаки в артериите, които намаляват циркулацията на кръвта и тя трудно стига до крайниците.

Защо кръвообращението в крайниците се влошава?

Най-честата причина за лошо кръвообращение в краката и ръцете е липсата на движение. Ако стоите, седите или лежите на едно място дълго време, кръвта в крайниците застоява, а краката и пръстите изстиват.

Особено зле се отразява продължителното стоене в една поза на кръвообращението в краката – а ако в нея се притиснат и кръвоносните съдове, както се случва при кръстосването на краката, състоянието се влошава осезаемо.

Друга причина, поради която ръцете и краката са студени, са различни заболявания и патологични състояния

• При хипотиреоидизъм (ниски нива на хормони на щитовидната жлеза, произведени от щитовидната жлеза), основният метаболизъм е нарушен и производството на топлина е намалено, в резултат на което тялото и предимно крайниците започват да изстиват;
• При диабет кръвоносните съдове се стесняват и стават по-малко еластични, което води до значително влошаване на кръвообращението;
• При желязодефицитна анемия има липса на хемоглобин в кръвта, което се отразява негативно на топлообмена;
• При хиперхолестеролемия (повишени нива на холестерол в кръвта) кръвоносните съдове се запушват и това води до намаляване на обема на кръвта, която тече към ръцете и краката;
• При разширени вени кръвообращението в краката се влошава, поради което студените крака стават постоянен спътник на човек;
• При остеохондроза гръбначният стълб се деформира, а кръвоносните съдове в него се притискат и намаляват притока на кръв към крайниците;
• При подуване, причинено от инфекции, проблеми с бъбреците, лимфни патологии и всякакви други състояния, кръвоносните съдове се притискат и кръвообращението в краката и ръцете се влошава;
• При дистрофия има липса на мастна тъкан, което затруднява тялото да задържа топлината, особено в крайниците;
• При затлъстяване, напротив, се образува наднормено телесно тегло, което, подобно на оток, може да доведе до компресия на кръвоносните съдове.

Друг рисков фактор е нездравословният начин на живот

Пушенето, алкохолът и изобилието от мазни храни водят до стесняване на кръвоносните съдове, което причинява проблеми с кръвообращението и води до замръзване на крайниците.

В допълнение, причината, поради която ръцете и краката ви замръзват на топло място, може да бъде остро стресово състояние . При стрес в кръвта се освобождава адреналин, който свива периферните кръвоносни съдове. Това е полезно при животозастрашаващи ситуации – например, ако човек е ранен в крайник, благодарение на адреналина загубата на кръв ще бъде значително по-малка. Ако няма опасност, тази реакция просто намалява температурата на ръцете и краката.

Източник: www.medicabil.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts