Джъстин Бибър

17

юни

От какво е болен Джъстин Бийбър?

Какъв е този синдром и колко е сериозно?

Джъстин Бийбър наскоро обяви в социалните си мрежи, че страда от странна периферна лицева парализа, която е диагностицирана като синдром на Рамзи Хънт. Тази патология принуди младия певец да спре предстоящите си концерти. Научете всичко за диагнозата на синдрома на Рамзи Хънт на Джъстин Бийбър в тази статия.

Това заболяване е вирусно и се причинява от същия вирус, който генерира варицела и херпес зостер. Той е в състояние да промени качеството на живот на хората и, както виждаме да се случва с Бийбър, дори включва промяна на ежедневието му и работните му навици.

В тази статия ще обясним как се заразява болестта, най-очевидните й симптоми и дали има някакво лечение. Ще попитаме какво може да се случи с кариерата на Джъстин Бийбър в близко бъдеще, докато неговият синдром на Рамзи Хънт не бъде разрешен.

Как човек получава синдром на Рамзи Хънт?

Не е възможно да се каже, че синдромът на Рамзи Хънт, от който страда Джъстин Бийбър, е бил зараза като такава. Това всъщност е реактивиране на вируса на варицела-зостер, който се настанява в черепния нерв.

Естествената история на това заболяване е, че пациентът е изложен на вируса, обикновено в детството, и може или не може да има типичната варицела. Вирусният агент не се елиминира от тялото и се настанява в някои неврони, за да остане в латентно състояние.

С течение на годините е възможно вирусът да се активира отново. Човекът обаче може и да остарее, без да знае нищо за това.

Вирусът на варицела-зостер може да се активира отново под формата на херпес зостер, който е по-често срещан от синдрома на Рамзи Хънт. Това се случва, когато настаняването на вирусния агент е в междуребрения нерв.

Когато се активира отново в този режим, той причинява добре познатите херпес зостер. По гръдния кош има везикули и мехури, с усещане за пареща болка и висока чувствителност на кожата в областта.

При синдрома на Рамзи Хънт настаняването на вируса е в нерв на лицето или черепа. Следователно, както ще видим по-долу, симптомите са различни от тези на херпес зостер.

Защо вирусът се активира отново?

Вирусът не се активира отново при всички, които са имали варицела като дете. Както вече споменахме, много хора минават през целия си живот, без да чуят отново за това.

Случаят със синдрома на Рамзи Хънт на Джъстин Бийбър е малко рядък поради възрастта му. Доколкото знаем от научни изследвания, възрастта над 60 години е рисков фактор за реактивиране и е по-рядко срещана при младите хора. В момента певеца е на 28 години.

Можем да предположим, че реактивирането на вируса на варицела-зостер се дължи на спад в защитните сили. Тоест, имунната система е отслабена по някаква причина и вирусният агент се възползва от възможността да се прояви и да се репликира в нерва, където е бил настанен.

Имунната система може да бъде компрометирана по различни причини:

  • Тежко основно заболяване, което принуждава тялото да насочва ресурси там.
  • Консумацията на лекарства, които засягат белите кръвни клетки и производството на имуноглобулин, като кортикостероиди, например.
  • Състояния на стрес, болка или нервност, които повишават секрецията на кортизол и по този начин инхибират обичайното действие на белите кръвни клетки.

Какви са симптомите на заболяването?

Повечето пациенти със синдром на Рамзи Хънт имат везикули и мехури по лицето, близо до ушите и очите. Някои хора развиват периферна лицева парализа, с трудно мобилизиране на едната страна на лицето.

Както виждате, това око не мига. Не мога да се усмихвам от тази страна на лицето си, така че имам пълна парализа.

~ Изявленията на Джъстин Бийбър в Instagram ~

Синдромът на Рамзи Хънт на Джъстин Бийбър изглежда няма мехури, но от видеото, което той публикува в Instagram, е видно, че има периферна лицева парализа от дясната страна. Това му пречи да мобилизира нормално клепача и да използва жестове, както би го правил човек без патологията.

Други симптоми, които могат да се появят, са както следва:

  • Болка в лицето
  • Тинитус: звук с неизвестен произход, който се възприема само от пациента.
  • Хиперакузия: моментна загуба на слуха.
  • Промяна на усещането за вкус.
  • Световъртеж и световъртеж.

Може ли Джъстин Бийбър да се излекува?

Изследванията разкриват, че лечението на синдрома на Рамзи Хънт е поддържащо. Това означава, че няма лек, който да елиминира напълно вируса от тялото.

Лекарите могат да предписват ацикловир, който е антивирусно средство, което намалява продължителността на симптомите. Въпреки това, той трябва да се прилага рано, за да бъде ефективен.

За свързаните симптоми има специфични лекарства. Например, ако пациентът изпитва болка, може да се предпише карбамазепин или антидепресант с невроналгетичен ефект. Обичайно е едновременно да се добавя витамин В12, за да се насърчи възстановяването на невроните.

Световъртежът и световъртежът също се лекуват с антивертигинозни лекарства. И очни лубриканти се препоръчват за окото от засегнатата страна, тъй като липсата на мигане може да причини сухота и увреждане на роговицата.

Времето на еволюция е променливо. Не знаем колко седмици Джъстин Бийбър ще страда от симптоматични прояви на синдрома на Рамзи Хънт.

Изчислено е, че средното време е 3-4 седмици до ремисия. Има обаче случаи, които продължават месеци, докато се постигне пълно възстановяване.

Какво следва от тук за певеца?

Джъстин Бийбър трябваше да отмени концерти заради синдрома на Рамзи Хънт, от който страда. Това е съвсем логично и той не би могъл да се представи в тези условия.

През следващите 4 седмици той почти сигурно ще бъде засегнат. Не знаем как ще се развият нещата след това. Предполага се, че той вече ще е започнал лечение с антивирусни лекарства, когато е бил диагностициран.

При тази патология трябва да се наблюдават някои усложнения. Някои пациенти могат да останат с невралгия, която е тъпа и упорита болка в нерва, който е имал парализа, докато други развиват язви на роговицата поради липса на очна хидратация, защото нямат адекватно мигане.

През следващия месец ще имаме още новини за певеца и ще знаем дали еволюцията му е благоприятна. Това не изключва повторното му активиране през следващите няколко години, тъй като вирусният агент ще остане в тялото му.

Източници:https://www.bbc.com/https://pixabay.com/bg/photos

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts