Турските сериали с невиждан скок. Страната е третата в света по износ на „сапунки“

5

мар.

Турските сериали с невиждан скок. Страната е третата в света по износ на „сапунки“

Турция е третият по големина износител на сериали в света. В момента нашата югоизточна съседка е изпреварена само от САЩ и Великобритания.

Между 2020 и 2023 г. световното търсене на турски сериали е нараснало със 184%. За сравнение ръстът при корейските драми е 73%, показват данните от проучване на Parrot Analytics.

Възходът на турската киноидустрия започна в края на първото десетилетие на XXI век със сериали като „1001 нощ“, „Забраненият плод“, „Перла“, които покориха зрителите от Будапеща до Персийския залив, очертавайки границите на Османската империя.

Истинският голям пробив дойде с „Великолепният век“, който от 2011 г. в продължение на няколко години разказваше историята на най-прочутия османски султан Сюлейман Великолепни /1520-1566 г./ и неговата наложница Хюрем. Султанът ликвидира всеки, когото подозира, че се опитва да му съперничи, включително двама зетьове, двама сина и няколко внука – а вие си мислите, че имате проблеми… В ролята на Сюлейман се превъплъти Халит Ергенч. Сред неговите предци са представители на известната албанска фамилия Кюпрюлю. В началото на ХХ век един неин представител се залюбил с българка в Истанбул и така се появили на бял свят родителите на Халит.

Днес Сюлейман дели трона си с други властващи сериали. Най-новият е „Gaddar“ („Без милост“) за войник, който се завръща от война и е принуден да стане наемен убиец, за да защити семейството си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts