12

юли

Капаните на перфекционизма, които могат да провалят всяка кариера

Когато говорим за перфекционизма дебело трябва да подчертаем, че понижаването на вашите стандарти може да подобри психичното ви здраве

Безмилостното преследване на безупречността и залитането към перфекционизма най-вероятно може да доведе до ниска самооценка, депресия и дори склонност към самоубийство.

И още нещо: трябва да е ясно, че перфекционистите не ги назначават за ръководители!

Те сами си предявяват високи изисквания и се стремят във всичко да са идеални, поради което се случва да губят сили и време в излишни подробности. Техният стремеж към съвършенство е насочен и към другите – възлагат им твърде високи очаквания и претенции, поради което целият екип може да снижи продуктивността си. А може да се стигне и до конфликти.

Арт Маркман

„Перфекционизмът е етикет, който даваме на необходимостта да продължим да работим, докато не отстраним абсолютно всички недостатъци, дори малките. Това звучи като добро качество, но на практика има проблем“, казва Арт Маркман, психолог и автор на книгата „Умното мислене“.

Изпипването кара човек да отделя твърде много време и енергия за всеки един проект, което отнема от други приоритети. Освен това, колкото и работа да сте вложили, вероятно има фактори, които не можете да вземете предвид и които в даден момент ще изискват да направите промени.

Подхождайте като към софтуер, не като към хардуер, препоръчва Арт Маркман

Ако произвеждате телевизор или миксер, продуктът ви е толкова добър, колкото когато напусне фабриката. Софтуерът е проектиран с идеята за непрекъснато подобряване. Следващата седмица разработчикьт може да поправи някои грешки и да добави функции.

„Повечето проекти, по които работите, приличат на софтуер. Ако създадете нещо, което не е перфектно, вероятно можете да го поправите, след като откриете някакви недостатъци – твърди психологът. – Не е нужно да се чувствате така, сякаш трябва да получите отлична оценка за вашия проект, когато той бъде представен за първи път пред света. Вместо това трябва да създадете нещо, което получава положителна оценка.“

Ако сте перфекционисти, трябва да се научите да се поставяте под контрол, да не зацикляте и да продължавате напред

„Изключително важно е да осъзнаете, че повечето от нещата, които правите, не заслужават максимални усилия. В повечето случаи правилният подход е да вършите работа, която е остатъчно добра, за да задоволи ситуацията. А това означава, че трябва да намирате компромис между усилието и точността. Колкото повече работите по даден проект, толкова по-вероятно е да го подобрите. Но ключът е да положите точното количество усилия, за да направите проекта приемлив, така че да запазите времето си за други приоритети“, препоръчва Арт Маркман.

Той посочва две практически тактики, шито можете да приложите

Едната е да завършите задачата до онова ниво, което смятате за приемливо, и да проверите каква реакция ще получите от другите. Вероятно ще откриете, че сте свършили добра работа.

Ако знаете, че трябва да завършите задача, преди да е 100% перфектна, но усещате, че все не можете да го направите, помолете за помощ компетентен колега, на когото имате професионално и човешко доверие. Нека той ви каже, когато сте готови. Давайте му редовно информация докъде сте стигнали и разчитайте на него да ви съобщи кога проектът е достатъчно добър, за да го приключите.

Най-важното е и да се вслушате в думите на вашия колега, подчертава психологът

Той набляга на това, защото е много трудно за перфекциониста да даде контрола на някой друг. За него е все едно да се остави на случайността. По тази причина трябва да вземете много твърдо решение, че ще се доверите
на колегата и ще спрете с доизпипването на задачата до пълно съвършенство.

Ще ви е по-лесно да приложите всяка от двете практически стъпки, ако започнете тренингите с по-незначителни задачи.

Като следвате тези тактики, постепенно ще се измъкнете от капана на перфекционизма и ще го накарате да работи за вас, не срещу вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts