20

мар.

Брак по сметка: само жените ли го искат?

Съюзът, базиран на материалната изгода, е доста разпространен вариант в отношенията между мъжете и жените

Наистина, прието е да се смята, че от подобен брак се нуждаят предимно дамите, докато мотивите на силния пол остават загадка…

В съвременното общество понятието за традиционния брак се развива. Мястото му е заето от множество вариации. На този фон бракът по сметка е добрата стара комбинация. Но тъй като подобен съюз се базира не толкова на чувствата, колкото на финансовата изгода, любопитно е да изясним защо въобще е нужен този тандем. И докато за мотивите на дамите са заснети множество филми, написани са безброй книги, статии, създадени са дори картини, то за основанията, подтикващи мъжете на тази стъпка, се говори по-малко. Защо мъжът си избира изгодна партия?

Бракът по сметка е ясен модел, базиран на изгодата, не на любовта

И далеч невинаги доминираща е позицията на мъжа. Сред господата също има индивиди, които не желаят да носят отговорност и да поемат задължения. Добре е обаче да не забравят, че това ги лишава и от някои права (да диктуват своите условия, да имат решаващия глас по спорни въпроси).

Мъжете, както и жените, които се съгласяват на брак по сметка, трябва да са готови да се задоволят с второстепенна роля, за да могат в замяна да се възползват от ресурсите на партньора. За всекиго тези изгодни ресурси са различни. Някои се решават на „сделка“, за да влязат в нужния кръг на общуване; други – за да се ползват от финансите на жена си.

Наистина, понякога се случва така, че и мъж, приел да се ожени по сметка, някой ден може да изпитва амбиции да бъде алфа

Но две такива личности в брака трудно ще съжителстват. От друга страна, странно е да
си представим ситуация, когато мъжът се ползва от положението на съпругата си, за да влезе в определени кръгове на обществото. Да си купува скъпи автомобили, да не си отказва нищо. И изведнъж решава да изненада половинката си, като й подари диамантена гривна, купена с нейните пари.

Затова често в такива съюзи мъжете си намират любовници, които е много по-лесно да бъдат удивени с подаръци, ресторанти и щедри жестове. Но едва ли те знаят с чии пари се устройва този пир.

Медалът обаче има и обратна страна. Мъжът просто е свикнал да живее „зад гърба“ на силна жена, а тя се чувства отлично в ролята на главнокомандващ. Този модел по-често се копира от собственото семейство, в което е израснал съответният господин. Затова подобно положение на нещата му е комфортно. В този случай бракът по сметка може да е отличен вариант и за двамата.

Но за какво му е на мъжа жена, която се е омъжила за него по сметка, а не по любов?

Това е вече съвсем различен въпрос. Като че ли, ако ти си силен, финансово осигурен мъж, за какво ти е „да си купуваш“ отношения? Ясно е, че в съюза по сметка по-голям интерес предизвиква благосъстоянието, а не самият човек. Но това си има своето обяснение. Най-често такива отношения се подхранват от илюзията за завоевание. Мнозина мъже си мислят, че любовта ще свърши след някой друг месец, затова е по-добре веднага съюзът да се закрепи на по-трайна зависимост, каквато е финансовата. В замяна на осигуряването на висок стандарт на живот мъжете очакват (а понякога и изискват) уважение, почит и послушание. А от своя страна, осигуряват опека и покровителство.

Често на такъв брак се решават мъжете завоеватели. Те се нуждаят не от партньорство, а именно от женска енергия. Той изгражда своя епархия, крал е в собственото си кралство. И ако жената не е готова да „свири втора цигулка“, съюзът е обречен на провал.

Но и тук се случват засечки. Нерядко мъжете, които са се решили на неравен брак, си избират млади, обикновени момичета, които се намират на друго не само финансово, но и ментално ниво. И са свикнали на съответното обкръжение. Ако девойката израства в такъв брак и активно се развива(учи, създава собствен бизнес), печелят и двете страни – и тя, и съпругът й. Но ако жената остане на нивото, на което е била преди брака, голяма е вероятността да изпита влечение към своята среда и да си намери партньор лика-прилика. Това поражда всички истории за изневери с фитнес инструктори, градинари, водопроводчици, чистачи на басейни и т.н.

Доколко жизнеспособни са подобни съюзи?

Бракът по сметка може да е стабилен, ако и двамата партньори разбират и приемат ролите си. Единият е лидер, взема всички решения и носи отговорност. Диктува своите условия и има право да разчита на покорност и подкрепа. Другият играе второстепенна, роля, помага, подкрепя, вслушва се и е готов напълно да предостави юздите на управление в ръцете на партньора си. Често хората искрено се привързват един към друг и не търсят алтернативи.

Разбира се, има и случаи, когато убежденията на човека се променят. Тогава договореностите и изградената структура на отношенията вече са недостатъчни и се появява копнеж към истинска романтика. В този случай бракът най-вероятно ще рухне. А как ще се случи, зависи единствено от това доколко самостоятелен е успял да стане човек в текущия брак по сметка. И как вижда бъдещето си след него.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts