9

апр.

Колегата ви е гадняр? Ето как да се справите!

Със гадняр в офиса трудно се прекарват по 8 часа 5 дни в седмицата

Дори да не се налага да контактувате, направо не издържате, като го чуете да казва на друг колега нещо от сорта на „Ти нормален ли си?”, „Това с краката си ли го прави?”, ”В кой век живееш?” и т.н.

Неговото поведение не можете да промените, трябва да владеете своето, независимо дали сте обект на грубиянщината му или само свидетел.

1. Не падайте на нивото му

Не отвръщайте с грубост, макар че неговото поведение е нетърпимо грубо. Да, това е заразно, както казват психолозите. Но като отговорите по същия начин, ще постъпите също просташки. Така обиждате собствената си личност.

А и друга опасност има. Понеже той е талантлив гадняр и шефът го цени, може нещата така да се извъртят, че вие да излезете виновни, задето не сте го изтърпели.

Напротив, изтърпете и веднага след това уведомете шефа или служителя от ’’Човешки ресурси”, който отговаря за вашия екип, с писмен документ за поредната изцепка на грубияна. Това не е донос, а истина. Събрали сте се да работите, поемайки ангажимента всички да спазвате определени етични правила за отношения – и професионални, и човешки. Никой няма право безнаказано да ги нарушава и да унижава другите.

2. Дръжте се уверено

Щом показвате страх и обида, гаднярът изпитва удоволствие и става още по-безцеремонен.

3. Не преживявайте

Постарайте се и да намалите размера на емоционалните щети, които понасяте. Приемайте поведението му безстрастно. Неприятно е, но ще накажете себе си, ако се обидите. Такъв човек не може да ви обиди – той е простак.

4. Постъпвайте като по учебник

Когато се налага да контактувате със гадняра на живо или писмено, най-добрият подход е да сте подчертано вежливи, но студени и делови. Спазвайте всички предписания на общовалидния професионален етикет и за служебните взаимоотношения в компанията.

5. Предпочитайте писмен контакт

Има няколко предимства да не общувате лице в лице с простака, а да му пращате имейли. Грубият отговор е доказателство, което можете да покажете на шефа. Освен това по принцип хора пишат по-малко простотии, отколкото изричат. Допълнителен бонус е, че го няма неприятният тон.

6. Не насаме

Когато не можете да избегнете живия контакт, гледайте да не сте насаме с гадняра. Обидата пред публика ще е по-унизителна за вас, но пък на неговото поведение ще има повече свидетели, които ще ви послужат при нужда.

7. Парирайте

Можете да му кажете ”Не ми дръж този тон”, за да заявите недвусмислено, че е прекрачил границата на професионалното поведение и на възпитанието. Но не очаквайте да постигнете ефект. По-добра работа може да ви свърши фраза от сорта на ”Ще говорим отново, когато се успокоиш”. И наистина се оттеглете, колкото и да е спешно това, което се налага да свършите с простака.

8. Опитвайте да проявявате разбиране

Той ви казва грубо ’’Остави ме на мира”, макар че вие искате не лична услуга, а да свърши работа, която влиза в служебните му задължения.

Начинът, по който ви отказва, е точно в просташкия му стил, но може би точно в този момент е зает с друго. Не драматизирайте, пробвайте да се държите така, сякаш друг възпитан колега нормално ви е казал да изчакате малко. Имайте предвид, че изпитвате враждебно отношение към задника и сте склонни силно да се дразните дори ако репликата му е безобидна или продиктувана от обективни обстоятелства.

9. Мислете за ползата

Гаднярът неволно ви учи как да се справяте с такива като него. Това е неприятен, но ценен опит, защото той не е единствен. Погледнете на ситуацията така – тренирате хладнокръвието си, развивате силна психика.

10. Не го мразете

Нали осъзнавате, че човек, който мрази, на първо място разрушава себе си. Затова не си го причинявайте.

Всъщност трябва да съжалявате колегата простак. Ако не беше талантлив задник, а свестен човек, щеше да стигне далеч напред в кариерата.

Източник: www.cnbc.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts