Как се чувстват кучетата когато сменят стопаните си

23

фев.

Как се чувстват кучетата, когато сменят стопаните си?

Кучетата страдат, когато сменят стопаните си и се чувстват объркани. Разберете какви други емоции изпитват в тези ситуации!

Има някои случаи, когато куче, което е прекарало цял живот в дом със семейство, трябва да напусне. Има няколко законни причини, поради които това може да е реалност, като преместване, смърт, финансови проблеми или трудни за разрешаване различия с други животни.

Тяхната адаптация ще зависи от няколко фактора, като порода, възраст и среда. Разберете всички подробности в следващата статия!

Винаги ли кучетата ще помнят старото си семейство, след като сменят собствениците си?

Ако кучето види бившия си стопанин, то ще бъде много щастливо, защото ще го асоциира с положителна емоция. Връзката, която хората имат с кучетата, не е нищо ново. Не трябва да забравяме, че връзката между човекът и кучето датира от повече от десет хиляди години.

Как се чувства кучето, когато смени стопаните си?

Като социални животни, водачите се тревожат за възможния дистрес, който промяната в грижещия се може да причини на кучето. Следователно трансформациите, генерирани във връзка с тяхната среда и хората, които виждат всеки ден, могат да ги засегнат в по-голяма или по-малка степен, в зависимост от случая.

Например, понякога кучето може да има някакво проблемно поведение в началото, докато свикне с новата среда. Въпреки това трябва да се подобри през следващите седмици. Някои от усещанията, които кучето може да изпита през този период, са следните:

  • Объркване и дезориентация: Кучетата са много териториални животни и познават много добре заобикалящата ги среда. Ако внезапно бъдат преместени в нов дом, е много вероятно да се почувстват изгубени.
  • Стрес или безпокойство: Стресът е защитен механизъм, който подготвя кучетата за потенциално опасни ситуации. Дори и да няма реален риск, кучетата могат да се чувстват тревожни и да го проявяват с лай, плач или стереотипи, които са повтарящи се поредици, които изглежда нямат никаква цел, като хапане на опашка.
  • Недоверие: Ако бъде отведено в нов дом с непознати хора, не е необичайно животното да се чувства недоверчиво или дори да прояви някакво агресивно поведение.
  • Депресия: В много тежки случаи, ако кучето страда от смяната на гледачите, то може да развие депресия. Това ще доведе до липса на апетит и, като следствие, загуба на тегло и енергия. Подпомагането на куче с депресия изисква мултидисциплинарни познания, така че е важно да го заведете на ветеринар, ако случаят е такъв.
  • Любопитство: Не всички чувства са негативни. Понякога кучетата могат да показват признаци на вълнение, когато става въпрос за нови миризми, хора и ъгли, което показва положителна адаптация.
  • Необходимостта от разпознаване на йерархии: Особено ако има други животни у дома, кучето ще се опита да разбере мястото си в новата семейна структура. В зависимост от случая, те могат да се опитат да упражняват лидерство или да поддържат по-покорно отношение.
  • Щастие и търсене на сигурност: И накрая, кучето също може да се почувства щастливо веднага щом пристигне в новия си дом и да се опита да получи обичта и компанията на своите собственици.

Как кучето се адаптира към новия дом?

Процесът на адаптация ще зависи от няколко фактора, като например следното:

  • Порода: Златните ретривъри, шетландските овчарки („шелти“) и късокосместите коли са по-социални, послушни и адаптивни породи. От друга страна, чихуахуа, например, може да са по-притеснени за нов дом.
  • Социализация: Домашни любимци, които са имали повече взаимодействие с други хора през целия си живот, ще се нуждаят от по-малко време, за да се адаптират към нов дом.
  • Околна среда: Безопасната и удобна среда е от съществено значение, за да се адаптират възможно най-добре. Това предполага място за почивка, храна, вода, стимулация и обич.
  • Възраст и опит: Разбира се, кученцата ще бъдат много по-любопитни за ново място. От друга страна, възрастно куче с установена рутина от години може да отнеме повече време, за да се адаптира.

Може би се чудите колко време отнема кучето да свикне с новата си среда?

Това, разбира се, ще зависи от току-що обсъдените фактори. Въпреки това, може да се каже, най-общо казано и според анекдотични доказателства, че на кучето са необходими около 15 дни, за да се адаптира към нов дом.

Кучетата не изпитват чувства на тъга или прогонване по същия начин, както ние.

Разбира се, те могат да изпитват безпокойство и объркване, докато нещата не станат малко по-ясни за тях. Важно е да придружавате този процес с обич, насърчение и подходящи грижи в новия дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts