10

мар.

Какви опасни заболявания разкрива лошият дъх при дете?

Оказва се, че лошият дъх при дете може да е сигнал за родителите на детето да вземат навременни мерки в защита на неговото здраве

Появата на неприятна миризма от устната кухина в медицината се нарича халитоза. Това е първият признак на някакво заболяване в растящото тяло. Можете да усетите неприятна миризма, когато общувате с дете, смеете се или се целувате.

За щастие, в повечето случаи халитозата се появява поради лоша устна хигиена, която може лесно да се реши с професионална паста за зъби и добра четка. Възможно е обаче да има и други причини за неприятната миризма.

В какви случаи родителите трябва да обърнат внимание на здравето на детето си обяснява д-р Виктория Шелудкова, дипломиран специалист в областта на профилактиката, диагностиката, терапевтичното стоматологично лечение, както и естетичното възстановяване на зъбите за деца от всички възрасти.

Д-р Виктория Шелудкова

Лошият дъх веднага след сън е нормален

Ако изчезне след закуска и миене на зъбите, значи няма от какво да се притеснявате. Но ако миризмата продължава през целия ден и е придружена от други симптоми, трябва да се консултирате с лекар. Халитозата не е болест, а симптом, който показва развитието на някакво заболяване в тялото на детето. И причините може да са различни.

Лоша хигиена на устната кухина

Това е една от най-честите причини за халитоза. Ако детето мие зъбите и езика си лошо и нередовно и не използва конци за зъби и други помощни средства, плаката се натрупва и започва да излъчва неприятна миризма. В бъдеще това може да доведе до заболявания на зъбите и венците.

Суха уста

Нормално е сутрин, но ако се усеща през целия ден, това може да е признак на заболяване, например на УНГ органите. Ринитът, хроничният синузит, уголемените аденоиди принуждават детето да диша през устата, което от своя страна води до недостатъчно производство на слюнка. Това прави хранителните частици по-трудни за отмиване. Следва развитие на бактерии в устната кухина, което създава неприятна миризма.

Патологии в устната кухина

При нелекуван кариес в устната кухина активно се развива анаеробна микрофлора, в която бактериите произвеждат летливи серни съединения и органични киселини. Ето защо дъхът мирише на сяра.

Възпаление на венците – гингивит или пародонтит. Тези заболявания могат да причинят фекална миризма.

Претъпканите или изкривени зъби често водят до натрупване на плака в пространствата между зъбите. Почистването от такива труднодостъпни места е много трудно, което води до кариес и лош дъх.

Трудно изваждане на зъб с появата на рани. Появата на неприятна миризма е признак на усложнение.

Неуспешни пломби – под тях често засяда храна, която след това се разлага и дава неприятна миризма от устата.

Храносмилателни проблеми

Неприятната миризма може да показва проблеми в стомашно-чревния тракт.

Гастритът води до възпаление на стомашната лигавица, което засяга процеса на храносмилане и състава на стомашния сок. Високата киселинност на стомашния сок може да увреди лигавицата и да доведе до развитие на бактерии.

Метаболитни проблеми

Нарушеният метаболизъм води до натрупване на токсини, които се отделят през устата. Причината за това може да бъде захарен диабет и патологии на щитовидната жлеза.

Проблемите с черния дроб могат да доведат до неправилна обработка на токсините и в резултат на това в тялото ще се натрупат вредни вещества. След това те ще бъдат освободени през дихателните пътища, причинявайки неприятна миризма.

Непоносимостта към глутен е невъзможността да се разграждат протеините. Ако малкият пациент не спазва диетата, в допълнение към лошо храносмилане и възпаление в стомаха, се наблюдава отблъскващ аромат от устната кухина.

Лошият дъх, който не изчезва след миене на зъбите, показва някакъв здравословен проблем, затоа трябва спешно да се свържете със зъболекар и лекар-специалист, който да предпише лечение.

Лечението може да включва следните процедури:

  • Професионална орална хигиена. Хигиенистът ще извърши серия от процедури, които ще отърват детето от плака и зъбен камък, а също така ще извърши общо почистване на устната кухина от бактерии. Това ще подобри състоянието на зъбите и венците.
  • Стоматологично лечение, при което зъболекарят ще премахне цялата заразена зъбна тъкан;

Консултация с пародонтолог, тъй като халитозата може да бъде причинена от заболяване на венците;

  • Консултация със специалисти в други области на медицината, тъй като халитозата често се причинява от проблеми със стомашно-чревния тракт и УНГ органи.

Лошият дъх при дете може да се предотврати ето така

Можете да предотвратите развитието на халитоза и всякакви други орални заболявания на вашето дете с подходяща хигиена. Важно е старателно да мие зъбите си вечер, като използва професионални пасти за зъби, както и конци за зъби, иригатори и специални изплаквания.

Също така е необходимо да се въздържа от ядене на големи количества сладки и нездравословни храни, но тъй като децата не могат да живеят ден без шоколад и други лакомства, по-добре е да ги замените със здравословни сладкиши с ксилитол. Освен това не забравяйте да посещавате детския зъболекар и хигиенист на всеки шест месеца.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts