10

юли

Каква е разликата между дневния и нощния сън?

Дневният и нощния сън са теми за постоянни дискусии. Как, кога и колко, изглежда, е обсъждано неведнъж от различни експерти

Но има ли някаква фундаментална разлика между нощния сън спането през деня? Това обяснява доцент д-р Алексей Мелехин, кандидат на психологическите науки, психоаналитик, клиничен психолог, когнитивно-поведенчески терапевт и сомнолог.

Д-р Алексей Мелехин

Разбира се, има разлика между тези два вида сън, е мнението на експерта. На първо място, това е физиологично. Когато става въпрос за дневен сън, тогава трябва да е ясно – за кого. За малките деца дрямката е от съществено значение. Но, здравите млади хора нямат нужда от дремки през деня.

Има различни противоречиви изследвания, които казват, че дневният сън възстановява когнитивната функция и емоционалната регулация. Но в същото време съществува и известен проблем: повечето хора използват съня – дневен или нощен – като начин да избягат от реалността, като начин да забравят.

Каква е разликата нощния сън и този през деня?

Нощният сън е преходно състояние от възбуда към инхибиране, от будност към отпускане. Изпълнява редица очистителни психофизиологични функции.

Дневният сън изпълнява повече функцията на избягващо поведение – хората лягат да подремнат през деня, за да се възстановят, да се заредят. Всичко това води до сравнение на човек с мобилен телефон или джаджа, която трябва да бъде заредена. И не можете да възприемате съня като вид изход, с който можете да попълните запасите си от енергия. Сънят не е само начин за възстановяване.

Човек спи, за да си угоди, да преработи нещо емоционално, да се погрижи за себе си

Помага на ендокринната и имунната системи да обработват правилно нещата и да се откажат от преживяването. Сънят не може да се третира чисто технически и не може да се превърне в режим „зареди се“. Колкото повече сън през деня, толкова повече човек се отнася към него като към начин за възстановяване.

И защо е необходимо да спим през деня?

В крайна сметка можете просто да се разходите, да правите йога, да практикувате аеробни упражнения, да легнете или да седнете и да прочетете нещо, което ще ви донесе комфорт и успокоение.

Като цяло е по-добре да се премахнат тези дефиниции за „ден“ и „нощ“ – струва си да говорим за времето за лягане, когато човек ясно разбира, че денят е свършил, зарязва всичко и се отправя към спалнята, за да си почине, за да се възстанови, а не просто да убие малко време.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts