26

ян.

Защо ходенето до тоалетна повече от 8 пъти на ден е животозастрашаващо

Посещението на тоалетна в повечето случаи е облекчаващо. Но, както и при всичко останало, и тук има норми

До тоалетна е добре да се ходи определен брой пъти. Ако нуждата е голяма – веднъж, ако е малка – не повече от 7-8 пъти.

Количеството уриниране се влияе от много фактори. Средно здрав възрастен ходи до тоалетната 7-8 пъти на ден, пояснява д-р Константин Антонов, кандидат на медицинските науки, уролог и андролог. В този случай обемът на отделената урина е около 170-200 ml. Този индикатор зависи преди всичко от количеството консумирана течност. Около 65-70% от изпитата течност се екскретира с урината. Останалата част от течността напуска тялото през белите дробове, част се изразходва за производството на слуз, слюнка, стомашен сок и други биологични вещества на тялото.

Д-р Константин Антонов

По този начин, когато се консумират 2,5 литра течност, обемът на отделената урина ще бъде 1,5–1,6 литра

Позивите за уриниране се появяват, когато обемът на пикочния мехур достигне около 200 ml, поради което средният брой уринирания е 7-8 на ден. Имайте предвид, че човешкото тяло е устроено по такъв начин, че през нощта, по време на сън, процесът на образуване на урина значително се забавя и обикновено не трябва да има уриниране през нощта.

Колко пъти се ходи до тоалетна, както и количеството уриниране, също може да бъде повлияно от вида на консумираната течност

Напитки с диуретичен ефект, като кафе или чай, ще ускорят образуването на урина, което ще има положителен ефект върху честотата на уриниране. При по-дълъг престой на студено, вълнение и стрес честотата на уриниране също може да се увеличи, докато обемът на урината обикновено намалява.

Обикновено бременните жени изпитват увеличаване на броя на уриниранията, включително и нощното уриниране

Това се дължи на хормонални промени в тялото и директен натиск на матката върху пикочния мехур. Трябва да се има предвид, също така, че обемът му намалява и е необходимо по-малко количество течност за възникване на позивите. Децата, като правило, също ходят до тоалетната по-често, тъй като скоростта на метаболитните процеси в детското тяло е по-висока, отколкото при възрастните.

Ако човек забележи постоянно намаляване на обема на отделената урина, фалшиво желание за уриниране (когато има позиви, но урината не се освобождава), често уриниране или нощни разходки до тоалетна, това може да означава не само заболяване на пикочно-половата система, но също и такива системни заболявания като диабет. В този случай трябва да се консултирате с лекар за преглед.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts