6

дек.

Ако космите ставаха дебели от бръсненето, нямаше да има косопад

Мит е, че от бръсненето космите се удебеляват

По този начин мъжете няма да се сдобият с по-буйна коса или брада, нито пък жените ще имат нежелани проблеми, като бръснат краката си. Съвсем излишно е и да се бръснат бебешките коси, за да се сгъстят.

Проучванията показват, че бръсненето не се отразява на дебелината или скоростта на растежа на новите косми. Нямаше да мислим за косопад, ако рязането на косъма би го направило по-дебел, коментира дерматологът Ейми МакМайкъл.

Космите са кератинови протеинни нишки по цялото тяло и имат заострени краища. След като са обръснати, краищата са тъпи и затова се усещат по-груби на пипане. Когато косъмът порасне, неговият край отново изтънява. Ето защо 2 дни след бръснене космите изглеждат по-груби отколкото 2 седмици след това.

Вероятно митът се е родил, защото през пубертета, когато момчетата започват да се бръснат за пръв път, наистина космите постепенно стават по-дебели. Но това няма нищо общо със самото бръснене. Причината се крие в хормоналните колебания, които влияят върху дебелината на косъма.

В името на красотата жените се мъчат с епилация или кола маска, при които космите се отскубват. Не е вярно, че от това стават по-тънки, но е вярно, че тези процедури са с по-дълготраен ефект от бръсненето.

„При скубането се премахват космите от основата на фоликула, което означава, че ще отнеме повече време да пораснат – казва изследователят Пол Уилис. – Има доказателства, че редовната епилация може да увреди фоликулите в такава степен, че да предотврати появата на косми. Но при обикновени процедури това ще отнеме години“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts