2

май

Южнокорейски студент изяде арт инсталация за 120 хиляди долара

Южнокорейски студент изяде арт инсталация от банан, създадена от италианския скулптор Маурицио Кателан.

„Пропуснах закуската и бях гладен“, каза Нох Хуин-су. Той е оставил банановата кора обратно на стената, прикрепяйки я със същото тиксо.

Пред местни медии от администрацията на културния институт са казали, че не възнамеряват да търсят обезщетение от младежа.

Произведението, оценявано на 120 хил. долара, в момента е изложено в музей в Сеул, а извършителят е заснет от камери на други посетители как смело премахва тиксото, изяжда банана, след което връща обелката му на стената и отново я прикрепя с тиксото с голяма усмивка на уста.

Той обяснява, че „повредата на произведение на модерното изкуство също може да се разглежда като художествена работа“. Обелката от банана закачил отново като шега.

„Мислех, че ще бъде интересно. Не е ли залепен там, за да бъде изяден?“

Бананът, част от инсталацията „Комикът“, се сменя на всеки два-три дни. Самият автор е бил известен за инцидента, на което отговорил само с:

„Няма проблем“.

Това не е първият път, в който инсталацията на Кателан бива развалена пред камерата с послание. Пърформанс артистът Дейвид Датуна изяде банана демонстративно по време на арт изложението в Маями през 2019 г. като вид протест, че подобно елементарно произведение се е продало за 120 хил. долара.

Първо и второ издание на „Комикът“ се продават в Маями за 120 хил. долара всяко, а малко преди намесата на Дейтуна цената на третата инсталация скача до 150 хил. долара.

„Пътувал съм в 67 държави по света в последните три години и видях как живеят хората там – каза тогава Датуна. – Милиони умират от глад. Но той слага три банана на стената и прави половин милион долара?!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите…

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна – за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts