Жълти нокти – причини и лечение

Трите думи, които карат света да се движи, когато изведнъж забележите, че ноктите ви са придобили жълтеникав цвят са „Имам нужда от маникюр!“

жълти нокти

Какви са причините за появата на жълти нокти и как се решава този проблем?

Няма нужда да се паникьосвате, когато забележите, че ноктите ви са пожълтяли. Дерматологът Ширин Идрис обяснява защо се случва това и както трябва да направите в тази ситуация:

Причина 1- Обичате тъмния лак за нокти

нокти
Вредният начин на живот също може да окаже негативно влияние върху ноктите

„Противно на общоприетото схващане, че ноктите са силни и здрави, когато са достатъчно порести“, казва д-р Идрис. Ето защо, когато нанасяте лак за нотки, особено тъмни нюанси, неговият пигмент може да проникне в ноктите. „Железният оксид в тези лакове се окислява, оставяйки на ноктите своя жълтеникаво-ръждив цвят, който в крайна сметка ще изчезне сам“. За да избегнете това в бъдеще, нанесете основен слой безцветен лак като първи слой. И след една седмица с лак, премахнете го и оставете ноктите да си починат.

 

2.Забравяте да носите джапанки в обществените душове

Д-р Идрис се оплаква, че спортните центрове не са най-сигурната среда за вашите нокти. „Има гъбички на пода в обществените съблекални и душове. И затова се нарича крак на спортиста (гъбички по краката)- често страдат посетителите в спортните зали. Бактериите и гъбите могат да предизвикат жълтеникаво-зелен цвят на ноктите ви и да ги направят крехки като тебешир.“, добавя тя.

д-р Ширийн Идрис за жълтите нокти
Дерматоложката Ширин Идрис за пожълтяването на ноктите

Причина 3- Пушите цигари

 

жълтите нокти
Причината за жълтите нокти може да са здравословни или резултат от лоша грижа за ръцете

„Въпреки че точната причина е неясна, жълтите нокти често се наблюдават при хора, страдащи от хронични белодробни заболявания, увредена чернодробна функция или сериозни пушачи“, казва д-р Идрис. „Липсата на определени витамини като В-12 и Цинк може да доведе до такава промяна в цвета на ноктите с течение на времето.

 

Причина 4- Ако някои в семейството ви има жълти нокти

„В много редки случаи има така нареченият „синдром на жълтите нокти“, казва д-р Идрис. Тази наследствена особеност се проявява на средна възраст и се наблюдава на ноктите по ръцете и краката и е съпроводено с хронични затруднения в дишането. Ако сте забелязали такова нарушение при някои от членовете на семейството- нека започне лечение на проблемите с белите дробове и отоци на краката. Обаче цветът на ноктите едва ли ще се нормализира поради генетична мутация“.

А може ли жълтите нокти да са индикация за нещо по-сериозно?

Жълтите нокти могат да бъдат причина за безпокойство и може да показват здравословен проблем, който изисква внимание. Въпреки че най-често пожълтяването на ноктите може да е безобидно и просто да е резултат от външни фактори като петна от лак за нокти или пушене, постоянното пожълтяване може да е признак на здравословно състояние или лошо здраве на ноктите.

Важно е да обърнем внимание на цвета, текстурата и цялостния външен вид на нашите нокти, тъй като те могат да служат като индикатори за цялостното ни благосъстояние. Жълтите нокти могат да бъдат свързани с гъбични инфекции, псориазис, хранителни дефицити или дори някои системни заболявания. Ако забележите постоянно жълто обезцветяване, удебеляване, чупливост или други промени в ноктите си, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или дерматолог за точна диагноза и подходящо лечение.

Източници: https://www.insider.com; https://www.idrissderm.com/about; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 причини, поради които е по-трудно да се роди момче, отколкото момиче

Интересни факти за китайците, които със сигурност не знаете