жълти нокти

22

май

Жълти нокти – причини и лечение

Какви са причините за появата на жълти нокти и как се решава този проблем?

Няма нужда да се паникьосвате, когато забележите, че ноктите ви са пожълтяли. Дерматологът Ширин Идрис обяснява защо се случва това и както трябва да направите в тази ситуация:

Причина 1- Обичате тъмния лак за нокти

нокти
Вредният начин на живот също може да окаже негативно влияние върху ноктите

„Противно на общоприетото схващане, че ноктите са силни и здрави, когато са достатъчно порести“, казва д-р Идрис. Ето защо, когато нанасяте лак за нотки, особено тъмни нюанси, неговият пигмент може да проникне в ноктите. „Железният оксид в тези лакове се окислява, оставяйки на ноктите своя жълтеникаво-ръждив цвят, който в крайна сметка ще изчезне сам“. За да избегнете това в бъдеще, нанесете основен слой безцветен лак като първи слой. И след една седмица с лак, премахнете го и оставете ноктите да си починат.

 

2.Забравяте да носите джапанки в обществените душове

Д-р Идрис се оплаква, че спортните центрове не са най-сигурната среда за вашите нокти. „Има гъбички на пода в обществените съблекални и душове. И затова се нарича крак на спортиста (гъбички по краката)- често страдат посетителите в спортните зали. Бактериите и гъбите могат да предизвикат жълтеникаво-зелен цвят на ноктите ви и да ги направят крехки като тебешир.“, добавя тя.

д-р Ширийн Идрис за жълтите нокти
Дерматоложката Ширин Идрис за пожълтяването на ноктите

Причина 3- Пушите цигари

 

жълтите нокти
Причината за жълтите нокти може да са здравословни или резултат от лоша грижа за ръцете

„Въпреки че точната причина е неясна, жълтите нокти често се наблюдават при хора, страдащи от хронични белодробни заболявания, увредена чернодробна функция или сериозни пушачи“, казва д-р Идрис. „Липсата на определени витамини като В-12 и Цинк може да доведе до такава промяна в цвета на ноктите с течение на времето.

 

Причина 4- Ако някои в семейството ви има жълти нокти

„В много редки случаи има така нареченият „синдром на жълтите нокти“, казва д-р Идрис. Тази наследствена особеност се проявява на средна възраст и се наблюдава на ноктите по ръцете и краката и е съпроводено с хронични затруднения в дишането. Ако сте забелязали такова нарушение при някои от членовете на семейството- нека започне лечение на проблемите с белите дробове и отоци на краката. Обаче цветът на ноктите едва ли ще се нормализира поради генетична мутация“.

А може ли жълтите нокти да са индикация за нещо по-сериозно?

Жълтите нокти могат да бъдат причина за безпокойство и може да показват здравословен проблем, който изисква внимание. Въпреки че най-често пожълтяването на ноктите може да е безобидно и просто да е резултат от външни фактори като петна от лак за нокти или пушене, постоянното пожълтяване може да е признак на здравословно състояние или лошо здраве на ноктите.

Важно е да обърнем внимание на цвета, текстурата и цялостния външен вид на нашите нокти, тъй като те могат да служат като индикатори за цялостното ни благосъстояние. Жълтите нокти могат да бъдат свързани с гъбични инфекции, псориазис, хранителни дефицити или дори някои системни заболявания. Ако забележите постоянно жълто обезцветяване, удебеляване, чупливост или други промени в ноктите си, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или дерматолог за точна диагноза и подходящо лечение.

Източници: https://www.insider.com; https://www.idrissderm.com/about; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts