Имам жълти нокти- какво да правя?

Трите думи, които карат света да се движи, когато изведнъж забележите, че ноктите ви са придобили жълтеникав цвят са „Имам нужда от маникюр!“

жълти нокти

 

 

Няма нужда да се паникьосвате, когато забележите, че ноктите ви са пожълтяли. Дерматологът Ширин Идрис обяснява защо се случва това и както трябва да направите в тази ситуация:

Причина 1- Обичате тъмния лак за нокти

нокти
Вредният начин на живот също може да окаже негативно влияние върху ноктите

„Противно на общоприетото схващане, че ноктите са силни и здрави, когато са достатъчно порести“, казва д-р Идрис. Ето защо, когато нанасяте лак за нотки, особено тъмни нюанси, неговият пигмент може да проникне в ноктите. „Железният оксид в тези лакове се окислява, оставяйки на ноктите своя жълтеникаво-ръждив цвят, който в крайна сметка ще изчезне сам“. За да избегнете това в бъдеще, нанесете основен слой безцветен лак като първи слой. И след една седмица с лак, премахнете го и оставете ноктите да си починат.

 

2.Забравяте да носите джапанки в обществените душове

Д-р Идрис се оплаква, че спортните центрове не са най-сигурната среда за вашите нокти. „Има гъбички на пода в обществените съблекални и душове. И затова се нарича крак на спортиста (гъбички по краката)- често страдат посетителите в спортните зали. Бактериите и гъбите могат да предизвикат жълтеникаво-зелен цвят на ноктите ви и да ги направят крехки като тебешир.“, добавя тя.

Причина 3- Пушите цигари

 

жълтите нокти
Причината за жълтите нокти може да са здравословни или резултат от лоша грижа за ръцете

„Въпреки че точната причина е неясна, жълтите нокти често се наблюдават при хора, страдащи от хронични белодробни заболявания, увредена чернодробна функция или сериозни пушачи“, казва д-р Идрис. „Липсата на определени витамини като В-12 и Цинк може да доведе до такава промяна в цвета на ноктите с течение на времето.

 

Причина 4- Ако някои в семейството ви има жълти нокти

„В много редки случаи има така нареченият „синдром на жълтите нокти“, казва д-р Идрис. Тази наследствена особеност се проявява на средна възраст и се наблюдава на ноктите по ръцете и краката и е съпроводено с хронични затруднения в дишането. Ако сте забелязали такова нарушение при някои от членовете на семейството- нека започне лечение на проблемите с белите дробове и отоци на краката. Обаче цветът на ноктите едва ли ще се нормализира поради генетична мутация“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Техниката „Седни да не паднеш“ овладява гнева

3 рецепти за салати с форма на торта