20

май

Изкуственият интелект показа как изглеждат перфектните мъж и жена

Резултатите са поразителни: „Като общество сме склонни към нереалистични стандарти“

Изглежда, че мъжете наистина предпочитат блондинките, а жените си „падат“ по висок, красив и мургав мъж.

Поне така смята изкуственият интелект, който създаде изображения на перфектни мъже и перфектни жени на базата на анализ на милиарди снимки от различни социални мрежи и профили на хора, за които се смята, че са красиви и привлекателни.

Групата за осведоменост за хранителните разстройства The Bulimia Project поиска от AI да създаде идеалните женски и мъжки тела въз основа на това, което е получило най-много харесвания и коментари в социалните медии.

Изследователите на тази организация установиха, че според дадените параметри най-желаната жена е тази, която има руса коса, бронзов тен, кафяви очи и стройно тяло, докато най-желаният мъж е с тъмни очи, изпъкнали скули и изразени мускули, съобщава „Daily Mail“.

Проектът Bulimia тества различни генератори на изображения, за да определи как изглежда идеята на AI за идеалното и за двата пола. Тя сякаш предлага остаряло разбиране за красота – бялата раса, но и загорелите, слаби и мускулести хора.

Изкуственият интелект получи резултата, като потърси в интернет съществуващи снимки и след това създаде нови въз основа на тези резултати. Смята се, че е взето предвид взаимодействието със снимки от социалните мрежи, включително харесвания, коментари, както и търсения в интернет.

Почти 40 процента от изображенията, изобразяващи „перфектни“ жени, включват снимки на руси жени, 30 процента са с кафяви очи, а повече от половината са с бронзов тен. Почти 70 процента от „перфектните“ мъж имат кестенява коса, а 23 процента имат кафяви очи. Подобно на жените, повечето от мъжете имат бронзов тен, а почти половината са с бради.

Много от тях са добре сложени, а освен това имат черти като плътни устни, кожа без бръчки и пори, идеални носове и всичко, което ни напомня за честото използване на филъри и пластични операции в съвременния свят.

„В ерата на филтрите на Instagram и Snapchat никой не може разумно да отговаря на стандартите, определени от социалните медии. Така че защо да се опитвате да постигнете нереалистични идеали? Както психически, така и физически е по-здравословно да поддържаме очаквания относно образа на тялото си в сферата на реалността“, казаха от организацията.

Джеймс Кампигото, журналист от Флорида, който участва в проекта, каза, че искат да поставят под въпрос пристрастието на изкуствения интелект и опасността, която носи, както и силата на социалните медии, които представляват заплаха, особено когато се използват от млади хора.

Проучване от 2019 г. от университета в Монреал има за цел да проучи вредните ефекти от дългосрочното използване на социални медии върху представата за себе си. Екипът там проследи 4000 тийнейджъри на възраст от 12 до 16 години за период от 4 години, като установи, че определени форми на социални медии и телевизионни предавания подхранват възходяща спирала на депресия.

Година след година тийнейджърите показват средно нарастващи симптоми на депресия. За всеки допълнителен час, прекаран от тийнейджърите в социални медии или гледане на телевизия, те съобщават, че това е допринесло за намаляване на тяхното самочувствие и увеличаване на депресията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts