26

сеп.

Домашна грижа за чупливи нокти – рецепти и съвети

Високите температури, лаковете и липсата на някои витамини се отразяват зле на здравината на ноктите. В тази статия ще научите какво да направите, ако имате чупливи нокти

чупливи нокти

В магазините се предлагат многобройни варианти на масла за възстановяването им. Обикновено са на основата на зехтин или прасковено масло. Добре ще ви се отразят и домашни процедури, за които използвате качествени природни продукти.

Грижата за ноктите започва с профилактика. Това означава да ограничавате контакта им с почистващи препарати – слагайте ръкавици. Преди това обилно намажете ръцете с подхранващ крем или масло, като обръщате специално внимание на основата на ноктите.

Добре е да им дадете почивка и да не слагате лак, особено ако по плочката са се появили малки бели петънца. Те предупреждават за дехидратирането й.

Домашни рецепти за чупливи нокти

Редовно правете желатинови вани – колагенът заздравява ноктите. Залейте 15 г желатин с чаша гореща вода и охладете до стайна температура. Потопете пръстите за 10-15 минути. После намажете подхранващ крем.

Правете и подхранващи процедури с масла. Нанасяйте ги с масажиращи движения по контура на нокътя. Всички козметични масла съдържат витамини, аминокиселини и протеини и затова възстановяват ноктите бързо. Зехтинът е достъпен и достатъчно полезен. Бадемовото масло съдържа рекордно количество витамин Е, бързо попива и е удобно за използване. Жожобата връща еластичността на плочката. Аргановото масло доставя всичко необходимо за качествено изхранване на ноктите. Маслото от чаено дърво има антисептични свойства и се препоръчва при съмнение за гъбички, врастване на ноктите и други проблеми с кожата около тях.

Може да добавите и тези важни витамини за по-бързо заздравяване на чупливите нокти

Ще засилите действието на маслата, ако направите топли ванички. Обогатети ги с малко витамини А и Е. При цепещи се нокти ще ви помогне загрято на водна баня масло, по няколко капки каквото и да е ефирно, витамини, йод и 1 ч.л. лимонов сок. Потопете пръстите за минимум 20 минути.

Още по-бързо ще възстановите маникюра си, ако отделите време за маска. Смесете затоплен зехтин с 1 ч.л. лимонов сок. Втривайте в ноктите и около тях няколко минути. Сложете памучни ръкавици и спете така или поне дръжте маската 2-3 часа.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts