Полезно ли е децата да ходят боси?

краката при децата
Ходенето на бос крак е от огромно значение за образуването на сводовете при децата

Трябва ли децата да носят обувки?

В днешната статия ще обсъдим факти, които наскоро откриха изследователите по въпроса. Накратко, колкото повече свобода имат малките крачета толкова по- добре ще се развият.

В миналото беше популярно мнението, че ходенето с боси крака може да доведе до респираторни заболявания. Това обаче е напълно невярно. Вирусите трябва да проникнат в тялото ви през горните дихателни пътища, за да можете да настинете. Какъв е рискът за децата, които не искат да носят обувки?

Добро или лошо е ходенето с боси крака за децата

Обувките не се препоръчват през първите месеци след раждането. Най – добре е да се обуват само при опасност за детето да настине или да се нарани. Безшевният чорап може да свърши перфектна работа в тази крехка възраст.

Освен това несенето на обувки не е препоръчително в първите 8 месеца, защото пълзенето без тях е от съществено значение за психомоторното развитие на детето.

След 18 месечната възраст детето започва да се изправя. Тогава вече може да се използват гъвкави обувки за защита срещу студа. Важното е да се позволява на краката да дишат максимално за по- дълго време.

След това нъстъпва четири годишната възраст, необходимо е да се предпазват краката от различни наранявания. Обувките трябва да са по- твърди, подобни на тези използвани от възрастните.

Да са по- широки в ходилата, за да позволяват пръстите да се движат свободно вътре. Кожата е най добрия материал, защото е 100% естествена и позволява на крака да диша. Освен това е добре да бъдат лесни за обуване.

Ползите за здравето от ходенето с боси крака при децата

  1. Ходенето на бос крак е от огромно значение за образуването на сводовете
  2. Допринася за развитието на опорно- двигателната система и координацията на детето.
  3. Стимулира кинестетичните усещания при детето.

Възможни рискове и как да предпазим детето

Основния проблем на обувките е тяхната скованост и несъвместимост с живота на децата ни. Освен това има други възможни проблеми като:

  1. Врастнали нокти в краката: Това състояние, при което ъгълът или страната на нокътя на краката тръгва да расте в тъканта. Една от най- често срещаните причини е носенето на тесни обувки.
  2. Атлетично стъпало: Тази гъбична инфекция настъпва, когато стъпалото е прекалено изпотено в тесни обувки. Влажните чорапи или обувки през лятото са благоприятна среда за развитието на гъбички.
  3. Структурни проблеми на краката: Бунионите са най- често срещаните структурни наранявания. Те са твърде болезнени места в областта на пръстите на краката.

Източник: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

целувка

7 причини защо той все още не те е целунал

Ваксината на Pfizer има страничен ефект, от който мъжете са във възторг