играчки Монтесори

12

мар.

Играчки Монтесори: ползи и приложения в ранното детско образование

Въпреки че на пръв поглед може да изглежда, че детето просто си играе, то също се учи. Прочетете и ние ще ви разкажем повече за това как да стимулирате развитието на вашето дете с играчки Монтесори.

Името на Монтесори играчките, както и едноименният метод, се дължат на известен италиански лекар, роден в края на 19 век. Нейният принос към педагогиката и теориите за това как децата учат се считат за фундаментални.

Играчките Монтесори, използвани в образованието в ранна детска възраст, стимулират ученето, като насърчават децата да изследват сами средата си, в среда на свобода. На свой ред те помагат за развитието на различни умения, както когнитивни, така и двигателни, и дори социални и емоционални. Прочетете и ние ще ви разкажем малко повече.

Педагогически идеи на Монтесори

Методът на научната педагогика, основният труд на Мария Монтесори, публикуван през 1909 г., описва нейния подход към работата в училище. По-късно заглавието е променено на „Откриването на детето“, но запазва същността на концепциите.

  • Всяко дете учи със свое собствено темпо.
  • Децата имат естествена склонност и мотивация да искат да учат. Затова усилията на родителите и учителите трябва да бъдат насочени към намиране на най-добрия начин за тяхното стимулиране.
  • Благодарение на поглъщащия ум на детето, то изследва и научава всичко около себе си без ограничения, съзнателно или несъзнателно.
  • Децата преминават през няколко етапа в своето развитие. В това отношение авторът разглежда три отделни фази: ранна детска възраст (0 до 6 години), детство (6-12 години) и юношество (12 до 18).
  • Има някои чувствителни периоди, през които децата са по-активирани за усвояване на езикови, двигателни или социални умения.
  • Те могат да учат чрез игра и действие. Това им позволява да експериментират с елементите на околната среда, извеждайки от това различни идеи за света.
  • Всички те искат да действат независимо, така че трябва да се опитаме да им помогнем, но без да прекаляваме. Разбира се, да знаете как да поставите ограничения за децата, когато е необходимо.

Играчки Монтесори: видове и характеристики

Терминът Монтесори играчки се прилага като цяло за елементи, проектирани с изричното намерение да стимулират някаква област на обучение, както и за традиционни предмети и игри, които могат да бъдат включени в педагогическата практика за такива цели.

Те включват пъзели, кънки, велосипеди, топки, кубчета, домино, сметала, музикални инструменти, кухненски прибори, часовници и колички за разглобяване.

Видове

Има голямо разнообразие от играчки, продавани с този етикет, които са адаптирани за различни възрасти. Тези опции могат да бъдат намерени:

Според възрастовите групи: от 0 до 6 месеца, от 6 месеца до 1 година, от 2 до 3 години и др.

За сензорна стимулация: слухова (музикална, дрънкалки), зрителна (мобилни), тактилна.

Според целта им: логика, изразяване, изследване и социализация.

За различни начини на използване: маса, сглобяване или разглобяване, действие, занаяти.

Характеристики

Всички тези елементи имат или трябва да имат някои характеристики, които са тези, които им позволяват да се считат за Монтесори играчки:

  • Изработени са от естествени материали. Това е много важно, защото те са обекти, които ще бъдат манипулирани от деца.
  • Те изискват действие. Всъщност, ако използването на играчката означава, че детето заема пасивно отношение, тогава то не се съобразява с основния принцип.
  • Те позволяват различни форми или възможности за използване. Въпреки че идеалното нещо е да ги прилагате, за да развиете едно по едно умение.
  • Те са подобни на елементите, използвани в реалния живот.
  • Те насърчават взаимодействието между когнитивните и двигателните умения.
  • Децата учат, като изследват, но в същото време се забавляват.
  • Те събуждат и поддържат любопитството на детето.

Играчки Монтресори- използване в ранното детско образование

Има няколко съображения, които трябва да имате предвид, когато използвате играчките Монтесори в ранното детско образование, така че да служат на целите, за които са предназначени. Нека да разгледаме някои съвети.

В идеалния случай играта трябва да се провежда в пространство, където детето може да действа свободно. За предпочитане на открито, в контакт с природата и, доколкото е възможно, с други деца.

Играчките Монтесори са адаптирани към всеки етап от детството. Не забравяйте, че има определени чувствителни периоди и по време на тях детето обръща повече внимание на определени стимули, така че можете да се възползвате, за да се възползвате максимално от ресурсите.

Естествено развитие

В същия дух играчките, които ще се използват, трябва да съответстват на степента на когнитивна зрялост, което означава преминаване от по-ниска към по-висока трудност на манипулиране.

Различни видове умения

Не всички човешки същества имат еднакви умения. Същото е и с децата: някои учат по-лесно, като слушат, докато други учат по-лесно, като гледат.

Важно е да ги наблюдавате, за да разберете дали е по-добре за тях да взаимодействат с логически или по-игриви елементи. Въпреки че, разбира се, трябва да се стимулират всички области на учене: сетивност, четене, математика и двигателни умения.

Играя, за да изследвам

Основна характеристика на играчките Монтесори е, че те забавляват, но също така стимулират ученето. За да се случи това обаче, на детето трябва да се даде възможност да използва играчката и да открива и изследва само.

Ако свободата е ограничена и ограничена, възможностите за учене намаляват. В този смисъл възрастният трябва само да подари играчката на детето или дори да позволи на детето да я избере. Но колкото по-малък е броят на инструкциите, толкова по-голямо е взаимодействието с играчката.

Предлага се да се представят само един или няколко елемента наведнъж, което позволява дълъг период на игра, наблюдение и анализ, повишавайки нивата на концентрация.

Останалото е да седите, да наблюдавате и да оставите мозъка на детето да работи, изграждайки хипотези за това как работят нещата. Това включва да позволите на детето да вземе кола и да реши дали да я остави да лети като самолет например. Освен ако не възникне някаква неподходяща ситуация, като удар или опит за преглъщане, възрастният трябва да се намесва възможно най-малко.

Предимства и ползи от играчките Монтесори в ранното детско развитие

Има няколко предимства от използването на Монтесори играчки в ранното детско образование. Например, наблюдавано е, че те помагат на децата да развият по-голяма самоувереност и умения за решаване на проблеми, според проучване на метода Монтесори.

Други изследвания споменават използването на материална играчка за работа с деца с нарушения в неврологичното развитие, проектирана според принципите на Монтесори. Беше демонстрирано, че този вид елемент подобрява фината моторика, осигурявайки мултисензорни стимули.

Като цяло играчките на Монтесори позволяват на детето да работи върху консолидирането на различни умения. Наред с другото, ползите, които им се приписват, са свързани с подобрението в следните области:

  • Емоционална интелигентност
  • Творчество и артистично изразяване
  • Сензорно и двигателно развитие
  • Подобряване на социалните умения
  • Автономия и откриване на средата
  • Стимулиране на паметта, вниманието, възприятието и концентрацията
  • Подкрепа в процеса на обучение по природни науки, технологии и математика

Мария Монтесори е родена през 1870 г. в Киаравале, италиански град, разположен на няколко километра от Адриатическо море. Тя се интересува от науката, избирайки кариера в медицината. Тя е първата жена, завършила медицина в страната.

Благодарение на нейното наследство, за много преподаватели е ясно, че играта е определящ фактор за развитието на различни умения. Когато сме възрастни, забравяме много от това, което сме правили в ранните си години. И преди всичко забравяме начина, по който сме се учили в детството.

Ако искаме да помогнем на децата си да растат здравословно, трябва не само да им дадем пространство, време и елементи, но и да играем с тях. Това ще ни позволи да се доближим до тях и детето в нас.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts