12

дек.

Успешно дете се възпитава още щом проходи

Светът е толкова динамичен, че децата трябва от най-ранна възраст да се научат на гъвкавост, за да бъдат успешни Тук ще научите най-важните съвети за възпитаване на успешно дете

Специалистите съветват родителите да им създават правилните навици буквално още след 12-месечна възраст.

Навиците, които водят към успех, са десетки, те са част от цялостното възпитание. Някои обаче не са чак толкова подразбиращи се колкото други. Всеки родител знае, че трябва да научи детето си да бъде добре организирано. Но може да забрави, че за всеки човек организираност означава да може да си степенува задачите, защото обикновено има да прави повече от едно нещо в един и същи момент.

Та сред най-важните умения, които трябва да развиете у сина или дъщеря си, е как се определят приоритети – кое е важно да се направи сега и кое може да се отложи за по-късно.

За да формирате този навик, започнете да предлагате избор от рода на „Коя книжка да прочетем сега и коя – другата седмица “ и да обсъждате защо

В по-късна възраст задължително водете разговори за училищните задачи: „Кое е по-важно – първо да си напишеш домашното по математика или първо да си научиш по история“. При това обяснявайте как да си определи приоритета – домашното по математика е за утре, а история ще имат чак вдругиден, да речем. По същия начин говорете как по важност да си подреди дневния режим.

Макар че е добре да започнете с преподаването на приоритети още в ранна възраст, училищните години са истинското време да помогнете на детето да се научи да отделя най-важното и да се фокусира върху него. Тогава вече се появяват много задачи, част от които трябва да може само да подреди. Старайте се заедно с порастването непрекъснато да подобрява умението си да прави планове и при необходимост бързо да ги променя.

Бързата промяна на плановете според обстоятелствата зависи от гъвкавостта

На това качество ще помогнете с упражнения, с които още някъде от 3 години учите детето да вижда множество решения. Играйте си, като му зададете въпроса „Как може да използваме молива“. Ще измислите заедно десетки приложения извън стандартното му предназначение. За по-големи деца играта може да се трансформира например така: „Къде да намерим информация, ако няма интернет „. Това са отлични игри за развиване на ума и изобретателност, казват специалистите.

От съществено значение е детето да се учи да отделя главното в големия обем информация, да търси отговор на въпросите от правилните източници

Покажете му как за тази цел да използва интернет и мобилните технологии. Не се притеснявайте, че може да го пристрастите. Така или иначе в един момент синът или дъщеря ви ще започне да ги използва. Но вие ще сте показали, че те са не само за игри, могат да вършат много по-ценна работа.

Успешно дете се възпитава, ако от ранната му възраст подкрепяте и развивате онова, което е заложено у него от природата

Ако забележите дарба или просто склонност към някакво занимание, се постарайте максимално да го поощрявате.

Едновременно с това идентифицирайте и слабите му страни. Нужно е и тях да развивате, защото ще са му необходими. Може да няма никакво влечение към математика, но все някак трябва да се справя с нея, за да завърши гимназия, нали. За да засили слабите си страни до степен, нужна да се справя, детето ще трябва да употреби повече усилия, отколкото са нужни за нещата, към които то има влечение и талант. Обяснете му тази особеност навреме, за да не страдате после, че се отказва при всяко препятствие.

За да свиква детето на труд, без който успехът е невъзможен, отрано му определете отговорности

Добро начало е да си прибира играчките с ваша помощ още от 2-годишно, а след няколко месеца и само. Освен това го учете да цени вещите, защото те са купени с пари, изкарани с много труд.

Да знае да се оправя с пари също е необходимо умение, което се формира в детството. Може да започнете със спестяване за нещо, което много иска да има. От момента, в който започне да получава джобни, помагайте да управлява разходите си, да контролира желанията си и да ги съпоставя с финансовите

си възможности. С мъдра помощ постепенно ще се научи да се справя само, а това е доста съществена предпоставка за успех в живота.

Важни са моралните ценности, които отрано трябва да обяснявате и в контекста на успеха

Лъжата например е забранена. Макар че може да доведе до положителен резултат, той ще е временен -обикновено лъжата се разкрива и последствията са катастрофални.

На човек цял живот му се налага да взаимодейства с другите, затова умението за общуване и сработване са ключови съставки на успеха. Учете детето правилно да оценява хората и да се отнася с тях така, както иска те да се отнасят с него.

Струва си да обърнете специално внимание на възпитанието на чувствата. Детето трябва от малко да ги осъзнава и да умее да ги контролира. Това е единственият начин да владее себе си и да взаимодейства успешно с другите хора.

Източници: https://www.womenshealthmag.com; https://www.freepik.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts