8- те най- често срещани грешки на родителите при възпитание на децата

възпитание на децата
Никой не е застрахован от правене на грешки при възпитанието на децата.

Прекален контрол

Тази грешка е често срещана при родители. Искаме нашите деца да бъдат защитени от всичко и всички, което може да има отрицателен ефект върху тях. Поради това смятаме, че ако контролираме всяко малко нещо, което правят децата ни, всичко ще се окаже добре. Намеренията може да са добри през повечето време, но понякога трябва да се оставят да правят собствени грешки. В крайна сметка нашите грешки ни правят такива, каквито сме.

Изтъкване на негативите при възпитанието на децата

Откривам, че наистина трябва да мисля за това, което ще кажа понякога, само за да се уверя, че няма да е ненужен отрицателен коментар. Някои хора са родени песимисти. Ако не можете да имате положителна и щастлива представа за живота си, може да е трудно да не го предадете на децата си. Съсредоточете се върху добрите неща и давайте малко положителни отзиви от време на време. Помислете колко добре се чувствате, когато някой прави комплимент за вас или за работата ви!

Покажете, че така не е правилно

Виждам това като една от често срещаните грешки, които родителите правят, когато имат много деца или в тинейджарска възраст. Много пъти те просто са твърде уморени, за да налагат наказания, когато детето им направи нещо нередно. Ако това се прави твърде много пъти, тогава често детето си мисли, че може да прави всичко, което пожелае. Как детето ви ще се научи на отговорност, ако това е така?

Не говорите достатъчно с тях

Общуването е много важно при възпитанието на децата, колкото и комуникацията с партньора ви. Провеждането на проста дискусия вместо лекция е чудесен начин да научите детето си, че използването на думи за предаване на чувство или идея е много по-добре от груба сила. Обсъждането на ситуации също може да бъде добра точка за извеждане на случаи и примери, които биха могли да помогнат на детето ви с някаква главоблъсканица, която изпитва. Добра идея е да им позволите да задават някои въпроси, които може да имат, за разлика от лекция, когато е по-вероятно да ви изключат.

За да възпитате детето си добре се стремете да не му крещите

Намирам, че това е често срещана грешка на родителите. „Аз съм ти родител и трябва да правиш това, което казвам.” Не знам за вас, но когато някой започнеше да ми крещи, не асимилирах нищо от казаното. Израснах по този начин и се заклех да не го причинявам на сина си. Сега е тийнейджър и досега никога не съм му крещяла. Чувствам се много добре за това!

Понякога тази грешка може да отиде твърде далеч и изведнъж осъзнавате, че детето ви всъщност има основен проблем. Падащите оценки могат да означават много повече от просто липса на разбиране. Често срещаните грешки, които родителите правят по отношение на оценките, включват обвиняване на учителя за това, което се случва. Понякога това е така, но може би то преминава през труден период или изпитва стрес по време на контролни. Говорете често с детето си и слушайте какво иска да ви каже, така,че, когато възникнат проблеми, то да не се чувства неудобно да говори с вас за нещо, което го притеснява.

Това е често срещана грешка сред заетите родители. Те не поставят граници за това кога детето им трябва да си е вкъщи или как трябва да си пише  домашна работа. Когато бях малко дете, веднага щом се прибрах, трябваше да си напиша домашните. Бих мрънкал, но беше много по-добре първо да го махна от главата си. Наличието на вечерен час е важно, докато не почувствате, че детето ви е в състояние да взема тези решения самостоятелно и може да бъде отговорно да следи времето си. Това са само няколко примера за това, когато изграждането на правила е от решаващо значение за възпитанието на децата.

Оставете го само да взима някакви решения

Позволете на вашето детето си да избере дрехи от време на време. Няма значение, ако не съвпадат. Това ще му помогне да развие независимото отношение, което е необходимо, за да успее в живота. Позволете на децата да правят избор в живота, но бъдете там за напътствия. Някои решения може да са твърде трудни за вземане сами. За тях можете да дадете известна представа за това как да вземете решение за тази конкретна ситуация, но оставете последната дума на тях. Единственият път, когато това няма да работи, е ако ще застраши живота им или ще има някакви драстични последици.

Източник: women. ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 типа жени, с които мъжете не искат да правят секс

Почистване на линолеум: лесни съвети с голяма полза