30

апр.

Що за татковци са мъжете от зодия Овен до зодия Дева

Сред жените битува мнението, че бащите рядко се занимават с възпитанието на децата си

А и при това какво ли могат да им дадат Но според някои от най-известните астролози звездите определят тези качества и на всеки зодиакален знак е присъщо собствено отношение към семейната педагогика…

ОВЕН

Той е максималист и идеалист. Може да посвети на любимото си чедо много сили и време или да забрави за неговото съществуване. Внезапното охлаждане към възпитанието преминава при него в опити за търсене на оптимални варианти на отношенията „дете-родител” и в колебанията „Дали постъпих правилно?”.

Впрочем Овенът бързо забравя своите съмнения. Без да се замисля, той ще запише чедото си на три спорта, в две школи и една работилница. Овенът се старае да бъде с децата си честен, взискателен, открит, третира ги като равни. И се отнася към проблема за възпитанието доста емоционално, защото самият той играе като дете. Лесно е за потомците му да го експлоатират, тъй като, демонстрирайки твърдост, той не умее да каже „не” на своето чедо.

ТЕЛЕЦ

Той ще възпитава детето си по заветите на предците, както са го правели и неговите родители. Налага своята линия твърдо и взискателно. Може да създаде впечатлението, че е възпитал вече цяло поколение. Телецът ще ги ориентира към опита, закона, морала и ще влива в главата на детето си необходимите знания и умения. Неговите нескопосани лични примери и забрани могат да бъдат възприети „на нож” и от детето, и от членовете на семейството. Но не забравяйте, че Телецът обича чедото си и е надежден като скала. Той е отстъпчив, добър и чувствителен. И просто иска всичко да бъде добре.

БЛИЗНАЦИ

Този баща не бърза с децата, но когато завъди потомство, се отнася към това като към даденост. Обича да развива у детето си бързина на мисленето и съобразителност. Много по-лесно му е да установи с чедото си мисловен контакт, да го убеди с доводите на разума, отколкото да разбере какао се случва
в душата и сърцето на малкия човек. Самият той ще се старае да развие у него дипломатичност, умереност, умение да постига повече с по-малко усилие. Той ще му дава постоянна храна за размисъл: нови знания, книги, житейски навици и общуване и това не е малко. Но не очаквайте от него идеализъм и романтика във възпитанието. Може да бъде равнодушен към децата или „да се спасява” от семейството си с бягство именно по този повод.

РАК

Обича децата и ролята си на баща в семейството. Лесно намира емоционален контакт с рожбата си и заслужава нейното доверие. Наистина, готов е да се отнася към чедото си като към своя собственост и в процеса на възпитание не позволява на чувствата да ръководят мислите му. Той планира съдбата на детето си трезво, практично, набелязвайки далечни и близки цели. Връзката, която възниква между големия и малкия човек, е дълбока и продължава с години. Тя може да се изразява в любов или неприязън, но никога в равнодушие.

ЛЪВ

Лъвът може да се превърне за детето си в непререкаем авторитет или да предизвика протести, които то поради своята беззащитност ще сдържа за известно време. Бащата може да обича чедото си безмерно, стига то да отговаря на негови е изисквания или да загуби всякакъв интерес към него. Но Лъвът ще се постарае да разшири хоризонтите и знанията на чедото си, ще му даде възможност да рискува, да опита, да греши и отново да върви напред. Тук романтиката и практичността в отношенията са разпределени по равно Лъвът зле разбира нюансите във възпитанието и тънките моменти в детската психика и може да прекали. Това непременно трябва да се има предвид.

ДЕВА

Този мъж също не бърза да става татко, но се отнася сериозно към бащинството. Готов е да остави процеса на възпитание на самотек, занимавайки се с печелене на пари, за да може чедото му да има всичко необходимо. Свиква децата си на старание и прагматизъм. Ориентира ги в професионален план. На него може да се възложи грижата по физическото развитие на детето, спортното възпитание, хигиената и храненето. Не очаквайте от него телешки нежности. Но той е напълно в състояние да поеме трудната задача да се справи с пелените или алгебрата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts