30

окт.

Социалните мрежи правят хората недоверчиви

Комуникацията в социалните мрежи е тясно преплетена в живота ни

Това ни позволи да изтрием границите на пространството и да общуваме със семейството и приятелите си навсякъде по света. Но всяка година има повече доказателства, които представят социалните мрежи в една друга, по-различна светлина.

В социалните мрежи можем да говорим както със своите близки и роднини, приятели и познати, така и с хора, които никога не сме виждали. И, колкото и радостен да е този факт, толкова последиците може да са неприятни и стресиращи. Днес много учени от четирите краища на Земята са доказали, че социалните мрежи ни влияят зле.

Фабио Сабатини и Франческо Саразино от университета в Рим (Италия) проведоха проучване с участието на повече от 50 хиляди души

Тези 50 хиляди души бяха помолени да отговорят на въпроси като „Колко сте доволни от живота си като цяло в момента?“, „Колко често се срещате с приятели?“ или „Колко вярвате на хората в живата комуникация и онлайн?“ Освен това учените проведоха масово проучване на потребителите на Facebook и Twitter и събраха подробна информация за това как всичките тези 50 хиляди човека използват интернет. За да изразят удовлетворение от живота се използва скала от 0 – крайно недоволен – до 10 – напълно удовлетворен.

В края на изследването учените откриха, че взаимодействието лице в лице предизвиква повече увереност

Живото общуване е много по-благодатно, отколкото комуникацията чрез социалните мрежи, и направиха следния паралел: колкото повече човек се доверява, толкова по-високо е благополучието му. Именно загубата на увереност може да повлияе на субективното благополучие.

Сабатини и Сарразино коментираха статистиката по следния начин: „Ние вярваме, че онлайн общуването играе положителна роля в субективното благосъстояние, защото влияят на физическите взаимоотношения, докато използването на сайтове за социални мрежи е свързано с по-ниско социално доверие. Общият ефект на мрежите върху благосъстоянието на индивида е отрицателно. „

Изследователите също заключиха, че умерената употреба на социалните мрежи значително подобрява благосъстоянието на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts