14

сеп.

Как чаят матè, който Дарвин Нунес пие всеки ден, помага на здравето

Любителите на чая и кафето може да не знаят, че инфузията от йерба-матè е значително по-здравословна и по-полезна

Заедно с безупречните способности за отбелязване на голове, южноамериканските футболисти, сред които е и едно от новите попълнения в Ливърпул – Дарвин Нунес, са донесли и богато културно наследство със себе си. Една конкретна напитка изглежда кара футболистите, сред които са Лионел Меси, Диего Форлан, Единсон Кавани, Луис Суарес и Алексис Мак Алистър да искат и да пият повече от нея.

Наскоро Дарвин Нунес беше сниман със специално изработена декоративна кратуна със сламка и феновете сякаш разпознаха позната напитка в ръката му. Това беше изисканата южноамериканска, богата на кофеин напитка, наречена „Матè“, която идва от растението йерба-матè, което расте в земите на Южна Америка.

Нека обобщим полезните свойства на чая матè, както е познат у нас, и причините, поради които може да се счита за супер напитка от футболистите (а и не само от тях).

Лео Меси

Чаят матè е много питателна напитка, както се потвърждава от множество научни изследвания, които доказват положителното му въздействие върху физическото и психическото здраве. Йерба-матè (така се казва растението, от което се прави чая) съдържа в естествено състояние почти всички микроелементи, необходими на човешкото тяло. Редовното пиене на чай, приготвен от изсушените и стрити листенца ще подобри имунната система като цяло, ще детоксикира тялото и ще предотврати много заболявания.

В допълнение към антиоксидантите и полифенолите, йерба матè е богат на минерали, аминокиселини и основни витамини

Витамините, съдържащи се в чая, са предимно от B-комплекса, който включва 8 от 13-те основни витамина, необходими за оптималното функциониране на ДНК, обновяването на клетките и метаболитната ефективност на мазнините и протеините.

Освен това правилно приготвената напитка с матè съдържа важни минерали като калий и магнезий , които подобряват сърдечната функция, наред с много други предимства. Съдържа и хлорофил, фитонутриенти, танини, микроелементи и флавоноиди, които добавят още повече свойства и ползи за здравето.

Съдържанието на кофеин в чая се компенсира с веществата теобромин и теофилин. Те действат върху централната нервна система с мощен ефект, който е едновременно енергизиращ и възстановяващ за ума и тялото.

Всъщност йерба матè отговаря на всички изисквания, за да се счита за суперхрана :
има мощен ефект върху здравето; представлява богат източник на витамини и минерали;
и има много фитонутриенти и фитохимикали като антиоксиданти, детоксикиращи агенти, фитоестрогени и клетъчни регулатори.

Йерба матè има повече антиоксиданти от зеления чай. Счита се за една от най-добрите напитки в света. Популярното списание CNN Travel потвърди това, и описва матè като едно от „най-изненадващите и приятни открития“ в света. В този списък йерба матè се класира по-високо от най-продаваната енергийна напитка в света, която обещава, но не дава крила.

Матè осигурява плавно увеличаване на енергията

Йерба мате е добре известен с това, че осигурява енергиен тласък, който се описва като нежен, чист и спокоен.

В сравнение с другите най-често използвани стимуланти в света – кафе, чай, кока-кола, какао и гуарана – йерба матè доставя най-балансирания енергиен тласък.

Пиещите матè изпитват състояние на будност, подобно на това на кафето, но без страничните ефекти на кафето.

Рядко пречи на съня и не предизвиква кофеиново безпокойство.

Спортистите го използват за подобряване на физическото представяне.

Предполага се, че е матето е полезно за хора, страдащи от умствена или физическа умора или такива, които имат синдром на хроничната умора.

Може да срещнете твърдението, че йерба-матè не съдържа кофеин, но това не е вярно.

Съдържа приблизително 40 милиграма кофеин на чаша от 200 милилитра, което се счита за сравнително малко, и е малко по-малко от сварения черен чай. Но не количеството кофеин е важно, а начина, по който действа на здравето.

Йерба-матè предлага силата на кафето, ползите за здравето от чая и еуфорията на шоколада

Може да чуете, че йерба-матè съдържа матеин вместо кофеин.

Докато кофеиноподобният ефект на йерба матè може да се усеща различно от този на кафето, уникалното съединение никога не е било открито.

Една теория твърди, че матеинът е просто кофеин, свързан с танин или фенол в свежото листо на растението йерба-матè.

Поне засега матеин е просто другото име на кофеина.

Лесли Тейлър

Матè има дълга история на традиционна медицинска употреба

Лесли Тейлър от Северна Дакота (САЩ), е билкар и натуропат, посветила живота си на изследване на лечебните свойства на местните лечебни растения от тропическите гори на Амазонка.

В книгата си“ Лечебната сила на билките от тропическите гори“, Тейлър изброява десетки употреби на йерба матè, включително:

  • като стимулант;
  • като общо тонизиращо и храносмилателно средство;
  • като част от режим за отслабване;
  • като общ нервен тоник за болка;
  • умора и депресия;
  • при алергии и синузит.

Източници: bebrainfit.com, thickaccent.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts