Социалните мрежи правят хората недоверчиви

Комуникацията в социалните мрежи е тясно преплетена в живота ни

Това ни позволи да изтрием границите на пространството и да общуваме със семейството и приятелите си навсякъде по света. Но всяка година има повече доказателства, които представят социалните мрежи в една друга, по-различна светлина.

В социалните мрежи можем да говорим както със своите близки и роднини, приятели и познати, така и с хора, които никога не сме виждали. И, колкото и радостен да е този факт, толкова последиците може да са неприятни и стресиращи. Днес много учени от четирите краища на Земята са доказали, че социалните мрежи ни влияят зле.

Фабио Сабатини и Франческо Саразино от университета в Рим (Италия) проведоха проучване с участието на повече от 50 хиляди души

Тези 50 хиляди души бяха помолени да отговорят на въпроси като „Колко сте доволни от живота си като цяло в момента?“, „Колко често се срещате с приятели?“ или „Колко вярвате на хората в живата комуникация и онлайн?“ Освен това учените проведоха масово проучване на потребителите на Facebook и Twitter и събраха подробна информация за това как всичките тези 50 хиляди човека използват интернет. За да изразят удовлетворение от живота се използва скала от 0 – крайно недоволен – до 10 – напълно удовлетворен.

В края на изследването учените откриха, че взаимодействието лице в лице предизвиква повече увереност

Живото общуване е много по-благодатно, отколкото комуникацията чрез социалните мрежи, и направиха следния паралел: колкото повече човек се доверява, толкова по-високо е благополучието му. Именно загубата на увереност може да повлияе на субективното благополучие.

Сабатини и Сарразино коментираха статистиката по следния начин: „Ние вярваме, че онлайн общуването играе положителна роля в субективното благосъстояние, защото влияят на физическите взаимоотношения, докато използването на сайтове за социални мрежи е свързано с по-ниско социално доверие. Общият ефект на мрежите върху благосъстоянието на индивида е отрицателно. „

Изследователите също заключиха, че умерената употреба на социалните мрежи значително подобрява благосъстоянието на хората.

What do you think?

257 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Почне ли да захладнява, и циститът зачестява

Маски срещу мимически бръчки на челото