6

мар.

Содена питка – няколко по-различни и вкусни рецепти

содена питка

Гръцката содена питка се замесва с бакпулвер, мляко, яйца и зехтин, но консистенцията й е на хляб, не на кекс

В содените питки се слагат ядки и семена, някъде ги правят сладки, каквато е например гръцката василопита.

Понякога постната содена питка потъмнява. Най-често причината е по-малкото количество течност в тестото, отколкото е предписаното в рецептата, или пък по-голямо количество сода от необходимото. Със содата не бива да се прекалява и защото може да развали вкуса на хляба. На килограм брашно допустимото количество е от 1,5 ч.л. до максимум 2 ч.л. сода бикарбонат.

Има кулинари, които смятат, че потъмняването може да се избегне, ако содата задължително се гаси с малко оцет, независимо дали тестото е замесено с кисело мляко или не. Препоръчват също тестото да не се оставя да почива, а да се слага в студена фурна, която се включва на 210 градуса и след 10-ина минути се намалява до 180.

Важно е содените питки да не се пекат на конвекция, при включен вентилатор, за да може тестото да се надигне равномерно.

Содена питка с газирана вода:

За варианта с газирана вода подгответе сухите продукти, като пресеете 2,5 ч.ч. брашно с 1 ч.л. сода за хляб и 1 ч.л. сол. Прибавете 1 ч.л. течен мед и 1,3 ч.ч. газирана вода. Размесете добре с дървена лъжица. След това с мокри или намазани с олио (зехтин) ръце оформете доста лепкавото тесто на топка и го сложете в тава, покрита с хартия за печене. Поръсете с брашно и с остър нож направете дълбок разрез във форма на кръст върху тестото. Ако разрезът е плитък, питката може да не се изпече добре отвътре. Печете я в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намалете на 180 градуса и печете 30 минути, до апетитна коричка. В някои варианти на тази рецепта се препоръчва освен содата да се прибавят и 2 ч.л. бакпулвер към сухата смес.

Содена питка с оцет:

Ползвате ли оцет, пресейте 500 г брашно, направете в средата му кладенче и сипете 1 ч.ч. обикновена вода, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода бикарбонат, предварително разбъркана с 1 с.л. оцет. Замесете тесто, оставете да престои 30 минути и го оформете на питка в намазнена и посипана с брашно тава. Набодете с вилица и печете 30 минути на 180 градуса. Намажете готовата питка с вода и я увийте в кърпа. Оставете я „да си обиколи нивката“, т.е. да престои 30 минути.

Содена питка с яйца:

Содена питка може да се замеси и с яйца. Класическата рецепта съдържа около 1 кг бяло брашно, 500 мл кисело мляко, 2 яйца, 1 к..ч. олио, 1 ч.л. сол, 1 равна с.л. сода, 1 равна с.л. оцет, 200 г сирене. Тестото най-напред се бърка в купа с лъжица, накрая се измесва с намокрени или намазани с олио ръце. То трябва е лепкаво, за да е мека питката.

С яйца може да си приготвите и безквасен типов хляб. Необходими са ви 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 2 яйца, 1 ч.л. сол и 500 г типово брашно. Содата се разбърква с киселото мляко, докато започне да кипи. Добавят се яйцата, после постепенно към сместа се прибавят брашното и солта. Измесва се гладко тесто, като месенето не продължава повече от 15 минути. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна. Готовността се проверява с клечка за зъби. Кората на още горещата содена питка може да се намаже с масло, ако е дебела и твърда.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts