банан и овес

6

апр.

Рецепта за засищащо смути от банан и овес

Смутито с бананови овесени ядки е отличен вариант за лека закуска и, тъй като осигурява много хранителни вещества

По-долу ще обясним накратко основните предимства на овесените ядки и бананите и ще ви представим рецепта за смути с бананови овесени ядки, която можете да адаптирате според вашите предпочитания.

Ползи за здравето от овеса

Овесените ядки са известни със своя голям принос на диетични фибри, които помагат за поддържане на храносмилателната система, наред с други предимства.

Това е много питателна зърнена култура, тъй като съдържа фибри, витамини от група В и основни минерали (желязо и калий). Ето някои от ползите от консумацията на овес:

Първо, профилактика на храносмилателни заболявания. Той е чудесен регулатор на чревния транзит, поради високото си съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Лекарите го препоръчват при гастрит, киселини и хемороиди, тъй като предпазва храносмилателната лигавица. В допълнение, разтворимите фибри имат пребиотично действие, което благоприятства чревната флора.

Пречиства жлъчния мехур. Приемът на овес може да помогне за извличането на жлъчните соли от храносмилането, като по този начин благоприятства тяхното елиминиране в изпражненията и пречистването на жлъчния мехур. Така предотвратява образуването на камъни в жлъчката и колики.

И накрая, профилактика и подобряване на сърдечно-съдовите заболявания. Фибрите намаляват усвояването на холестерола, благодарение на своето съпротивително действие. Следователно, той регулира нивата на холестерола и кръвното налягане. В допълнение, ниското му съдържание на мазнини го прави полезна за сърцето храна.

Банани

Известни със съдържанието си на калий, бананите могат да играят роля в регулирането на хормоните, кръвното налягане и сърдечно-съдовата система.

Бананът е много питателен и енергиен плод. По този начин, консумацията му е от полза за тялото ви по много начини, благодарение на факта, че съдържа бавно усвояващи се въглехидрати, витамини А, Е и В (В2, В3), калий и магнезий, наред с други основни минерали. Някои от най-важните свойства на банана са:

Регулиране на разстройствата на настроението. Консумацията на банани предотвратява намаляването на нивата на серотонин (хормон, пряко свързан с регулирането на настроението), благодарение на факта, че е богат на триптофан и калий.

Намалява хиперхолестеролемията и регулира нивата на кръвната захар. Високото му съдържание на фибри намалява нивата на холестерола и подобрява инсулиновата чувствителност.

Регулиране на кръвното налягане, благодарение на факта, че съдържа значително количество калий, минерал, който се намесва в отделянето на натрий в урината, благоприятствайки намаляването на нивата на този минерал в кръвта.

Това е силно засищаща храна и помага за контролиране на цикъла глад-безпокойство.

Рецепта за смути с банан, овес и какао

Това смути е отлично допълнение към физическата активност, тъй като помага да увеличите енергията си и да се възползвате от предимствата на бананите и овесените ядки.

Това е много лесна и бърза рецепта за приготвяне, която ще се хареса както на деца, така и на възрастни, благодарение на вкуса, който осигурява какаото.

Съставки:

  • 300 мл мляко
  • 1 узрял банан
  • 30 г овесени ядки
  • Екстракт от ванилия
  • канела
  • Сироп от агаве
  • 15 гр. какао с намалено съдържание на мазнини и без захар

Приготвяне

  • Първо, направете съответните измервания.
  • След това обелете, измийте и нарежете банана, за да улесните процеса на смесване.
  • Изплакнете овесените ядки, за да премахнете всички примеси и ги добавете, заедно с останалите съставки, в миксер или кухненски робот.
  • Смесете на средна скорост, като се уверите, че не надвишавате нивото на капацитет на вашия кухненски инструмент. Ако смятате, че не е достатъчно мощен, можете първо да намачкате овесените ядки и след това да добавите останалите съставки.
  • Накрая го оставете да се охлади в хладилника и сте готови!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts