5

юли

Пълзящи растения: как да разнообразите градината с тях

Градина без вертикални елементи изглежда скучно и плоско. Но с подходящи подпори и пълзящи лиани тя ще изглежда завършена

Почти всички тези растения и елементи за подпори могат да се приложат и на балкона. Дори там са още по-ефектни, защото покриват стени или създават прегради.

Катерливите лиани стават все повече и на нашия пазар. Най-общо се делят на цъфтящи и листно-декоративни, едногодишни и многогодишни. Изборът зависи основно от условията, които ще предоставите на цветята – светлина и пространство.

Едногодишните лиани са малко. Най-популярни са ипомеите, които у нас наричаме грамофончета. Растат бързо и могат да стигнат до 4-5 метра дължина. Имат нужда от допълнителна помощ за увиване и насочване. Поливат се редовно. Подхранват се само при саксий-но отглеждане. Виреят на лека сянка, обичат и слънце.

Ароматният грах се сади от семена всяка година

На височина стига до 2 м, образува гъста зеленина. Цветовете ухаят силно и са в най-различи багри. Но се разтварят предимно на обилно слънце. Полива се умерено и се подхранва през 10 дни.

Други едногодишни пълзящи растения са пъстрите екремукарпуси, тунбергията с необичайните й цветове, каскадните латинки.

Многогодишните лиани си остават фаворити на цветарите, защото са по-икономичен вариант. Стига, разбира се, да сте успели да ги запазите през зимата. Основните грижи са да им осигурите подходящи подпори и място според индивидуалните им изисквания. С тях може не само да скриете, но и да подчертаете красиви места от градината.

Аристолохията е добър избор при желание за пищна листна маса

Лианата расте достатъчно бързо, стига до 8-10 метра. Листата са истинската й красота, макар да има и малки тръбести цветчета. Те обаче се образуват само на възрастни растения над 5 години. Изисква топъл и защитен от вятър ъгъл. Отлично понася засенчване, както и мръсния въздух в градовете. Има нужда от масивна подпора.

Пълзящите рози безспорно са най-предпочитаният вариант за арки и пергели. Стъблата им стигат до 5 м за сезон. Цветовете се отварят за месец в началото на лятото. Има и сортове с повторно цъфтене, те са предимно хибриди. Изборът на място има ключово значение. Растението се нуждае от ярка светлина и достъп на свеж въздух между клоните. Поч-
вата трябва да е качествена и рохкава. При отглеждане в контейнери те трябва да са достатъчно дълбоки. Розите се поливат редовно и обилно. В градината се подхранват през пролетта, при образуването на пъпките и по време на цъфтежа. Саксийните обаче се торят през
10 дни с препарат за рози.

Клематисите си съперничат с розите по изобилие на багри

Стъблата им са гъвкави, стигат до 4 м дължина. Имат нужда от помощ за увиване. Цветове се отварят на клонки от настоящата или миналата година. Пъпки се образуват от юни до октомври. Виреят най-добре при достатъчно светлина, но корените им трябва да са на сянка, за да не прегряват. Лианата не понася тежки и заблатени почви. Полива се обилно, особено при жеги. Подхранва се 3-4 пъти през годината. След първата вълна на цъфтеж подрежете клонките, за да стимулирате появата на нови пъпки.

Обикновеният бръшлян е лесен начин за образуване на плътни зелени стени на двора или балкона, макар да расте бавно. Но пък издържа без проблем през зимата с лека защита от вятър и сняг. Лесно се захваща за подпорите с въздушните си корени. Вирее и на слънце, и на сянка. Понася засушаване. Няма нужда от подхранване.

Японското грозде е друго пълзящо растение, което краси с листата си. Стига до 8 метра. Най-впечатляващо е през есента, когато се обагря в червено. Полива се редовно, подхранването не е задължително. Най-добре е да контролирате разрастването му с подрязване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts