9

фев.

Особености на акнето в пубертетна възраст

Яви ли се върху лицето на момче или момиче в тийнейджърска възраст дори и една пъпка, това се превръща в сериозен проблем

А ако пъпките са повече, тогава настъпва трагедия.

Драмата е още по-голяма през зимата. Тогава кожата избледнява и неприятните израстъци стават по-видими. Заради затворените дрехи акнето може да плъзне по шията, деколтето и гърба. По-тежката и мазна храна, особено без пресни плодове и зеленчуци, също влияе зле. Неприятна добавка е училището – заради стреса доказано избиват пъпки.

В пубертета хормоните карат мастните жлези да произвеждат много секрет – себум

В тази възраст той е по-гъст и окислен. Запушва порите, появяват се черни точки, а една специфична бактерия се размножава и причинява гнойни възпаления.

Акне имат 80% от тийнейджърите в една или друга степен. При момичета е най-силно от 14 до 17 години, при момчетата – между 16 и 19, показва статистиката.

При някои проблемът е леко изявен – имат по-малко от 10 пъпки. При други е умерен – около 30 пъпки. В най-тежките случаи – над 30 пъпки, се налага сериозно лечение. Повечето тийнейджъри смятат, че ще се отърват от акнето, ако често си мият лицето. Нали по този начин ще махат себума. Прекалено честото миене обаче дразни кожата. Два пъти на ден е достатъчно, но трябва да е със специална козметика за дълбоко почистване.

Когато има акне, кожата е мазна. Не бива обаче да бъде изсушавана допълнително

Това води до възпаление и повече пъпки. Спиртните разтвори трябва да се избягват и да се набляга на хидратиране.

Девойките редовно използват грим, за да прикрият пъпките. Мазането на пластове фон дьо тен или пудра може само по себе си да доведе до т.нар. козметично акне. Затова трябва да се избират специални некомедонни продукти.

Изстискването на гнойта от пъпките носи вреда – то травмира тъканите, разнася и задълбочава инфекцията

Специалистите казват, че тези и други грешки момичетата и момчетата правят, защото се информират от всевъзможни места как да се борят с акнето. Често препоръките са неправилни. А понеже хората в тази възраст не са от най-търпеливите, прилагат нови съвети и медикаменти всяка седмица. Това може да възпали още по-силно кожата.

Акнето се лекува бавно -между 3 и 6 месеца

За да е сигурно, че тийнът действа най-правилно за своя случай, добре е родителите да го заведат на дерматолог, за да го посъветва каква козметика и медикаменти да използва. И как, защото някои се слагат само на пъпките, а други – на цялото лице или гърба.

Ежедневният режим на хигиена, но и на хранене дава силно отражение върху състоянието на пъпките. Полезно е да питате специалиста какви диета да се спазва – това ще ускори терапията.

Общото правило е, че се избягват храни, които повишават кръвната захар. Те карат тялото да произвежда хормона инсулин. Когато той е в излишък, жлезите пускат повече секрет и акнето се увеличава. В забранения списък са бял хляб и ориз, паста, захар, мазни сирена, пържено. Препоръчват се пълнозърнести продукти, бобови растения, плодове и зеленчуци, пуешко месо, сьомга, скумрия, тиквени семки, ядки. Добре е храната да е богата на цинк, витамини А и Е, антиоксиданти.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts