5

ное.

Масаж срещу настинка

Масажът при настинка се използва от хиляди години като ефективна алтернативна медицина

За лечебните свойства на тази практика се знае много, но какво е интересно за масажа при настинка от научна гледна точка – полезен ли е и как да го правим?

Масажът при настинка се използва за лечение или облекчаване не на самата болест, а на нейните симптоми – например кашлица, хрема, главоболие, а също и като помощна терапия при бронхит и други усложнения.

При настинка, например масажът нормализира кръвообращението в бронхите, подобрява отхрачването и като цяло има противовъзпалителен и спазмолитичен ефект, повишава еластичността на белодробната тъкан и предотвратява усложненията на заболяването.

При ОВИ, бронхит и други настинки масажът с масло от ела има добър ефект – втрива се в зоната на шията, гърдите и върху гърба. Разтриването е полезно да се комбинира с вдишване. Също така масажът на краката върху рефлексните точки се използва няколко пъти на ден – този масаж е полезен за болни деца.

В сезоните на респираторните заболявания е подходящ масаж на лицето всяка сутрин и вечер в следната последователност

  1. Върху ноздрите и кожата на горната челюст под носа. Прави се повърхностно със свити показалци. Леко натискайки, въздействайте върху ноздрите. Трябва да се правят леки, деликатни движения, по 100 – 120 в минута.
  2. „Пневмомасаж”. Движенията са същите като в първото упражнение, но се изисква плътно да се натискат ноздрите с двата палеца. Вдишва се през устата, а се издишва силно през носа. Повторете 3-5 пъти.
  3. Масаж на кожата под очите. Изпълнява се с дланите на двете ръце с кръгови движения в бързо темпо – от „гърба“ на носа към ъглите на устата.
  4. Масаж на кожата на челото. Провежда се с възглавничките на пръстите с кръгови движения от средата на челото към слепоочията. Повторете 10 – 15 пъти до затопляне.
  5. Разтриване на кожата на челото с въртене на дланите по периметъра: с лявата ръка от дясно на ляво, а с дясната – от ляво на дясно.
  6. Разтриване на долната челюст в областта на брадичката с тилната страна на китките: 10-15 пъти – до затопляне. ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts