мухлясал хляб

20

авг.

Какво може да се случи ако ядете мухлясал хляб

Мухлясалите храни водят до стомашно- чревен дискомфорт

Вероятно в даден момент сте имали неприятно преживяване с мухлясал хляб. Може би сте се наслаждавали на вкусен сандвич, когато изведнъж сте отхапали тъмно петно ​​от спори.

Може също да сте попаднали в ситуация, в която сте проверили шкафа и сте видели, че хлябът, който сте съхранявали, има части с малки гъбички, които варират между черни и зеленикави тонове. Когато това се случи, се чудите дали можете да премахнете мухлясалите парчета и да изядете частите, които изглеждат в добро състояние.

Как трябва да постъпите? Можете ли да се разболеете, ако случайно го погълнете? За да ви помогнем да отговорите на тези въпроси, ще обясним по-долу какво се случва, ако го изядете и дали можете да отрежете или не засегнатите части.

Какво се случва, ако случайно изядете мухлясал хляб?

Не изпадайте в паника! Въпреки че има вероятност от стомашно-чревен дискомфорт, малко вероятно е да изпитате хранително отравяне, след като сте изяли парче мухлясал хляб. Ако току-що сте разбрали, че по погрешка сте погълнали повредената храна, запазете спокойствие и обърнете внимание на всички симптоми, които могат да възникнат.

Докато имунната ви система е здрава, е малко вероятно да понесете някакви последствия, освен чувството на отвращение по това време. Въпреки това, трябва да внимавате за симптоми като гадене, диария, повръщане, треска или затруднено дишане.

При някои хора някои плесени, които присъстват в хляба, могат да причинят алергични реакции, които могат да бъдат животозастрашаващи и опасни за здравето. Ако е така, незабавното търсене на медицинска помощ е от решаващо значение. Дали това е леко или тежко, незабавно или забавено, зависи до голяма степен от вида на мухъла.

Можете ли да отрежете мухлясалата част от хляба и да изядете останалото?

Може да забележите петна от мухъл само в някои малки части от хляба или само в няколко филийки, докато останалите с невъоръжено око изглеждат в добро състояние. Следователно можете да заключите, че е безопасно да отрежете засегнатите парчета и да консумирате останалите. Но вярно ли е това?

Отговорът е категорично не. Трябва да имате предвид, че това е влажна и пореста храна, която отговаря на всички условия за растеж на гъбичките. И въпреки че те не се виждат върху цялото парче, най-вероятно техните микроскопични корени вече се разпространяват из целия продукт.

Освен това може да бъде замърсен едновременно с бактерии и няколко вида гъбички. Въпреки че много от тях са безвредни, няма начин да се потвърди дали са.

Задължително ли е да се разболеете след консумацията на мухъл?

Това зависи до голяма степен от вида на въпросната плесен и погълнатото количество, но най-вече от нивото на реакция на вашата имунна система.

Ако сте податливи на алергии или имате анамнеза за алергия към мухъл, е по-вероятно да страдате от усложнения. Сега няма точни данни, които да определят колко скоро ще изпитате симптоми. Понякога е мигновено, но в други случаи реакциите са със закъснение.

Най-важното е да сте нащрек, след като сте изяли мухлясалата храна. Ако почувствате стомашна болка, гадене, повръщане или диария, наред с други предупредителни признаци, най-добре е да потърсите медицинска помощ. Някои хора с по-висок риск от заболяване са следните:

  • Малки деца.
  • Бременни жени.
  • Пациенти с диабет.
  • Възрастни над 65 години.

Хора с компрометирана имунна система (пациенти с белодробни заболявания, сърдечни заболявания, рак и човешки имунодефицитен вирус – HIV).

Трябва да имате предвид, че някои от микотоксините в хранителните плесени могат да променят средата на чревната микробиота. Унищожавайки полезните бактерии в червата, те повишават риска от хронични заболявания. Тази ситуация обаче обикновено възниква при големи или продължителни приеми.

Източници: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts