28

сеп.

Защо не се препоръчва да държите батерията на лаптопа свързана?

Ако искате да изтръгнете максималната енергия от батериите на вашия лаптоп, изключете я от мрежата веднага щом индикаторът покаже 100 процента заряд

Може да я изключите и дори малко по-рано.

Лаптопите отдавна са незаменим атрибут на всеки съвременен човек – един от най-удобните начини за преминаване в магическия свят на Интернет. Ние ги използваме за работа, игри и комуникация от всяка точка на света. И ако се държите като мнозинството, тогава дръжте лаптопа си включен у дома и на работа. Но напразно.

Ако искате да изтръгнете максималната енергия от батериите на вашия лаптоп, изключете я от мрежата веднага щом индикаторът покаже 100 процента заряд. И дори малко по-рано.

Ръководителят на Cadex Electronics Изидор Бушман е сигурен, че в идеалния случай трябва да заредите батерията до 80 процента, след това да я изключите, да изчакате нивото на заряда да спадне до 40 процента и да я включите отново. Тази техника ще удължи живота на вашата батерия до четири пъти.

Причината се крие в нивото на напрежение на всеки елемент от литиево-полимерната батерия.

Колкото по-висок е процентът на заряд, толкова по-голямо е нивото на напрежението. Колкото по-високо е нивото на напрежение, толкова по-голямо е натоварването на всеки елемент. Това натоварване намалява времето за разреждане. Ако един лаптоп може да произведе 300-500 цикъла на разреждане при зареждане до 100 процента, тогава при зареждане до 70 процента броят на тези цикли нараства до 1200-2000.

Бушман знае това добре, тъй като неговата компания спонсорира Battery University

Освен това той твърди, че животът на батерията не се съкращава само от постоянна връзка с мрежата – температурата също играе значителна роля в този процес. От прегряване клетките на батерията могат да се разширят и в тях могат да се образуват мехурчета. Такава батерия няма да издържи дълго.

За да избегнете тези неприятности, по-добре е да не затваряте капака на лаптопа и да не го държите в скута си.

Бушман признава, че съветът му да се поддържа нивото на заряда между 40 и 80 процента е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Постоянното поддържане на индикатора под контрол по време на работа не е много удобно. „Но не е толкова трудно поне веднъж да го таксувате до около 80 процента. И когато тръгвате на пътуване, спрете да зареждате малко, преди да достигнете 100 процента “, казва той.

Някои потребители са се приспособили да изчислят времето, необходимо за да освободи от 80 до 40 процента и да се стартира таймер. Те правят същото с времето, когато батериите се зареждат. Ако подобна техника помага да спестите пари – защо не?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts