7

мар.

Защо прозорците на вашия апартамент трябва да гледат на изток?

Такова жилище, чиито прозорци гледат на изток, има неоспорими предимства

Слънчевата светлина е задължителен и важен елемент от интериора на всеки апартамент. Освен че е естествен източник на витамин D, слънцето подобрява настроението, намалява умората и насърчава производството на хормона на радостта. И разбира се, естествената светлина може да създаде уникален уют в един апартамент. Ето защо е от значение колко добре прониква в дома ви.

Нека разберем какви са характеристиките и предимствата на местоположението на апартамента спрямо кардиналните посоки.

Важни функции

На етапа на избор на апартамент не е нужно да се притеснявате, че ще останете напълно без слънчева светлина. При проектирането и изграждането на жилищната сграда архитектите се ръководят от стандартите за слънчева светлина.

Например, апартаментът трябва да бъде постоянно осветен с естествена светлина най-малко два часа на ден, на юг – час и половина, на север – 2 часа и 30 минути.

Количеството естествена светлина обаче зависи пряко от това на коя страна са обърнати прозорците на апартамента. И в зависимост от вашия начин на живот и предпочитания, може да има различни предимства както на източното, така и на западното или южното изложение.

Север

Северната страна е вариант за тези, които не понасят топлината, но обичат умерената естествена светлина. В апартаментите със северно изложение никога няма пряка слънчева светлина, тя винаги е дифузна и стабилна в цветовата си температура и това може да бъде предимство за хората, които предпочитат да работят у дома: блясъкът на слънцето няма да пречи на работата с компютър или други електронни джаджи. Не може да се каже същото за „южните“ апартаменти.

Размерът на прозореца също е от голямо значение за осветеността в апартамента

Големите прозорци могат да увеличат осветеността и дълбочината на фронта на слънчевия поток с повече от 50%, в сравнение със стандартните. Днес се опитваме да максимизираме процента на остъкляване: например, ако едно време прозорецът е заемал 25% от площта на фасадата, днес в модерните апартаменти тази цифра достига 65%, в клас комфорт – поне 50%.

Юг

Южната страна е подходяща за тези, които обичат да се наслаждават на слънцето през целия ден. Слънчевите лъчи огряват стаята почти до залез, така че можете да спестите и от сметки за енергия. В „южните“ стаи растенията, които се нуждаят от слънчева светлина, се справят добре, но обичащите сянка може да не се развият така, както сте очаквали.

През лятото южното изложение може да стане много горещо и топлината ще остане в апартамента през целия ден: определено не можете без климатик и завеси. Но ако преброите броя на горещите слънчеви дни в годината не са много, може би това няма да изглежда толкова очевиден недостатък.

Запад

Западното изложение е най-предпочитано от онези, които не са свикнали да стават рано: „Западните“ апартаменти и стаи са осветени от слънцето от обяд до залез слънце, поддържайки умерена тъмнина сутрин.

Точно както в „южните“ апартаменти, тук можете да избегнете използването на изкуствена светлина за дълго време и да гледате красиви залези от прозореца, ако апартаментът ви е на някои от високите етажи. Топлата и мека светлина на залеза в апартамента е предимството на западното изложение.

Изток

Източната страна е най-благоприятното място във всички отношения: тук никога няма да има постоянно горещо слънце и определено няма да забележите недостиг на слънчева светлина. Тези, които обичат да се събуждат с първите слънчеви лъчи, ще се чувстват особено удобно в източните апартаменти, но след обяд вече няма да има чак толкова силна светлина, поддържайки умерено и удобно осветление.

Разбира се, идеалният вариант е, когато прозорците на апартамента са обърнати към две страни: това ще компенсира недостатъците на „тъмните“ и прекалено „горещите“ посоки на света. Ако апартаментът все пак се окаже тъмен и искате повече светлина, можете да използвате дизайнерски техники: светлите цветове и огледалните повърхности ще добавят яркост и игра на светлина, визуално ще разширят и озарят пространството.

Особено важно е правилното позициониране на изкуствени източници на светлина: за тъмни стаи е по-добре да изберете многостепенно осветление. Слънчевите нюанси в интериора – червено, жълто, оранжево – също могат да добавят яркост и светлина към тъмната стая, основното е да подходите творчески към процеса.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts