6

дек.

Аз казах ли ти: най-омразната женска реплика

Вероятно сте от жените, които понякога успяват да се сдържат и да не рекат на любимия „Аз казах ли ти“, когато той сгреши

По-често обаче не могат да спрат тези думи – те сякаш сами се изплъзват от устата им.

Учените имат обяснение защо е така – задейства се психологически компенсаторен механизъм, който жените са развили през хилядолетията. Понеже те винаги са били физически по-слабият пол, винаги са имали нужда да показват сила в нещо друго – умствена.

„Аз казах ли ти“ е онова дребно отмъщение от патриархалните времена, когато е трябвало да се подчиняват на мъжа – главата на семейството. В по-новите времена на стремеж към равноправие желанието за ментално превъзходство ги владее още по-здраво – опитват се да надделяват във всеки спор. А когато не успеят, но после се види, че са били прави ,,Аз казах ли ти“ е още по-оправдана демонстрация на законна гордост.

Фразата обаче неизменно присъства в топ 10 на всички мъжки класации за най-омразните женски фрази, даже обикновено е в топ 3.

Силният пол не обича да греши, а дваж по-малко обича да му се натяква за това

Има далеч по-неприятни реплики, които вие, разбира се, никога не казвате на любимия, но и тази се постарайте да избягвате. Тя съвсем не е безобидна и дори мъжът ви да се шегува с навика ви да я изричате, бъдете сигурни, че малко или много разваля отношенията ви.

То не само мъжете, никой не обича да му се натяква, че е сбъркал. Но при представителите на силния пол чувствителността е по-деликатна.

Първо, мъжете обичат да са победители

Дори в обикновена битова ситуация на тях им е нужно да блеснат, да спечелят възхищение от любимата и от цялото домочадие.

Второ, даже на мъжете, които не са авторитарни, а са модерно мислещи и стремящи се към равноправие в двойката, все пак им е вкоренено, че те носят отговорността за решенията в семейството. Когато сгрешат, изпитват вина, независимо дали си признават или не. Напомнянето от половинката допълнително срива самочувствието им: „Ето, аз не се справих и тя ме упреква“.

При това в зависимост от културата и характера си мъжът може да реагира по различен начин – остро към натякващата жена или със страдание, скрито вътре в себе си. При всички положения обаче хармонията страда

Трето: ,,Аз казах ли ти“ е свидетелство за съперничество

Вие ясно заявявате, че се конкурирате с мъжа си. Съревновавате се с него по съобразителност, предвидливост, далновидност. Привидно сте готови да направите компромиси, когато не можете да стигнете до съгласие. Подчинявате се на решенията му. Но щом после се установи, че те са неправилни, не можете да сдържите егото си и да не демонстрирате поне моралното си превъзходство. Това е обидно, понеже по този начин доминирате.

А, както ви е добре известно, НИКОЙ мъж не обича жена му да доминира в отношенията им.

Още повече не обича, когато тя често се оказва права и не успява да не изрече гордо „Аз казах ли ти“

Обикновено въпросът е как да постъпите, ако любимият има навика да решава бързо, под напора на емоции, без много-много да му мисли, че и не се вслушва във вашите аргументи.

Глупаво е да се заявявате колко умни жени сте постфактум. Трябва да постъпвате като умни жени още когато обсъждате решението, съветват брачните консултанти.

Това ще рече да направите така, че да подготвите нещата правилно, да водите мъжа към вярното решение и накрая той да е убеден, че сам е стигнал до него.

Не е умна жената, която демонстрира ментално превъзходство над мъжа

Умна е онази, която прави така, че той да се мисли за умен.

Тази аксиома важи за всички типове двойки. И в т.нар. двойки еволюция, при които партньорите си влияят благотворно и в течение на съвместния си живот се развиват – всеки е готов да загърби егото си, да прави компромиси и да постига съгласие, също се случват спорове. Понякога не се стига до одобрявано и от двамата решение. Когато за него е настоявал единият, наложил го е и сгрешил, хармонията още по-силно страда, щом другият си позволи да му натяква.

По-рядко го правят мъжете, защото при тях не се задейства онзи компенсаторен психологически механизъм да изтъкнат и да се насладят на моралната си победа с „Аз казах ли ти“.

Още по-зле е, ако си позволявате уж на шега да вметвате добавката „Друг път ще ме слушаш“

Това е подходящо за дете или най-много за вироглав тийнейджър. За зрял мъж хич не върви и постепенно, но безвъзвратно тежко чупи отношенията.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts