17

сеп.

Сирене и 4 други продукта, които може да са фалшиви – внимавайте!

Когато купувате любимите си продукти, дори и в най-надеждните магазини, трябва да бъдете възможно най-внимателни

Индустриалните технологии изминаха дълъг път през 21 век. Появиха се различни смеси, от които можете да приготвяте напитки, сладкиши и дори подправки. Понякога тялото реагира на това спокойно, но по принцип всичко, което не е естествено, предизвиква отхвърляне.

Днес ще говорим за пет храни, които може да са фалшиви.

Сирене

За да различите доброто сирене от лошото, проверете дали е напукано и дали има подходящ цвят. Доброто сирене ще има равномерен нюанс, който му придава каротина, съдържащ се в млякото. Няма да има пукнатини или бели петна. Тук, разбира се, говорим за саламуреното сирене – най-предпочитания от потребителите вид.

Хайвер

Хайверът е един от най-рафинираните продукти. Понякога цената на едно малко бурканче хайвер, изложено в супермаркетите, може да ви стъписа. Въпреки това, за да направят продукта по-достъпен, производителите измислиха бюджетни опции, в които от рибата остава само мазнина.

Но какво да кажем за качеството? То може да е изключително съмнително.

За да разберете дали сте купили фалшив хайвер, просто вземете малко количество и го залейте с вряла вода. Тъй като хайверът съдържа протеини, след нагряване ще се сгъсти и водата ще побелее.

Трябва да обърнете внимание на външния вид на дребните зрънца след отваряне: ако всички са с еднаква форма и леко миришат на риба, най-вероятно това е евтин аналог. Естественият хайвер ще има различни размери, както и постоянна миризма на риба.

Пчелен мед

Медът е една от най-здравословните храни за организма. Той укрепва имунната система, дава здравина на костите и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Добрият мед обаче е скъп и не е достъпен за всеки.

Ето защо на пазара има бюджетни варианти. Често към тях се добавят захарен сироп, нишесте и много ситно смлени дървени стърготини (за да имитират восък или прашец).

За да определите качеството на меда, трябва да добавите капка йод в буркана. Ако се разтече по повърхността, значи медът не е узрял и е разреден. Няма да има голяма полза от такъв продукт.

Друг начин е да разредите меда с вода. Ако придобие течна текстура, тогава медът може да се счита за естествен. И ако има утайка или нещо изплува, значи в меда са добавени примеси.

Понякога може да видите знак за качество на продуктите, но това не винаги означава, че са естествени. Етикетът просто ви дава да разберете, че стоката е направена от добри продукти и няма да навреди на здравето ви. Ето защо, често гледайте състава и срока на годност – едни от най-важните фактори.

Смляно кафе

Смляното кафе става неестествено, ако към него се добавят примеси. Тези примеси може да бъдат орехова черупка, цикория, ечемик. Понякога производителите прибягват до друг трик, смесвайки скъп продукт с евтин и подправяйки всичко с аромат на кафе за заблуда.

Възможно е да се различи изкуственото кафе от истинското, но това не е чак толкова лесно. За да извършите личен преглед, трябва да изсипете малко количество смляно кафе върху чист лист хартия. Разгледайте го внимателно. Ако видите кристали или петна, които се набиват на очи, не се колебайте да изхвърлите кафето. То всъщност е фалшификат!

Има и друг начин, чрез който да проверите кафето за автентичност. Изсипете две чаени лъжички кафе в чаша и налейте студена вода. Изчакайте десет минути. Ако кафето е с примеси ще се появи утайка, ако е натурално всичко ще изплува на повърхността.

Зехтин

Според състава на опаковката естественият зехтин не може да се различи от фалшивия. Много производители смесват всяка друга растителна алтернатива със зехтин и го представят като екстра върджин – най-известният и предпочитан вид зехтин.

Ето два начина за разпознаване на фалшивия зехтин:

  1. Оставете бутилката в хладилника. Натуралното маслиново масло става гъсто и мътно на студено, докато фалшивото ще бъде прозрачно.
  2. Вземете малко марля или бинт, накиснете го в зехтин и го подпалете. Ако маслото е естествено, пламъкът ще блести с чист блясък. Ако продуктът е фалшив, ще има дим.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts