23

юни

За ползите от сиренето

Още Аристотел и Вергилий възхваляват сиренето, отдават му дължимото крале и императори

В същото време сиренето е най-популярната храна на бедните.

Съществува версия, че първото сирене е направено случайно от бедуините в пустинята преди около 4700 години. Следващ важен етап е добавянето на сирения фермент, съдържащ се в телешкото и агнешкото шкембе, който ускорява процеса на съсирването на млякото независимо от времето. По-късно добавят сол, спомагаща за по-добрата консервация на сиренето. Например пармезанът, който се произвежда в Италия в района на Парма, може да зрее до 10 години.

В килограм сирене се съдържат толкова полезни вещества и елементи, колкото в 9 -11 литра пълномаслено мляко. А в 200 г сирене се съдържат 60 на сто от дневната норма белтъчини. В процеса на зреене белтъкът в сиренето става разтворим и за разлика от белтъчините с животински произход се усвоява напълно. Затова сиренето е основа на диетичното и здравословно хранене.

По своя състав сиренето е концентрирани млечни белтъчини и мазнини, плюс незаменими за организма аминокиселини. Богато е на калциеви соли – основен строителен материал на костите, както и на фосфорни соли, полезни за дейността на мозъка. В сиренето се съдържат витамините А, В , В2, В5, РР (В3), D, Е, С. В състава му влиза и лецитин, влияещ на храносмилането и правилната обмяна на мазнините в организма.

Удължава живота?

Някои изследователи смятат, че сиренето може да обясни така наречения френски парадокс – че французите имат ниски нива на сърдечни заболявания, въпреки афинитета си към сирене и други богати на наситени мазнини храни, като масло и патица.

Освен полезно за сърцето, сиренето може да ни предпази и от някои заболявания, като диабет. Яденето на около 50 грама сирене на ден може да намали риска от развитие на диабет тип от 2 до 8 процента, се казва в проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition . Има още добри новини от същото проучване – хората, които ядат около 3/4 чаша кисело мляко дневно, са имали дори по-нисък риск. Друго проучване в AJCN, това от Швеция, установи, че жените, които ядат малко под 50 грама сирене, също намаляват риска от диабет тип 2.

Дава сила

Яденето на почти чаша сирене рикота на ден в продължение на 12 седмици повишава мускулната маса и подобрява баланса при здрави възрастни над 60 години.

Източник: www.eatingwell.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts