5

ное.

Премахване на неприятна миризма от пилешко месо

Ако, когато извадите пилето от хладилника, усетите неприятна миризма, това не винаги означава, че месото се е развалило

Понякога такава миризма може да се появи, ако пилето остане по-дълго в найлонов плик не във фризера, а на рафта – то просто се задушава. Има няколко начина да се отървете от притеснителния аромат, тествани от няколко поколения домакини.

Миризмата от пилешкото месо, трябва да се отстрани преди да започнете да готвите, тъй като неприятният вкус може да се появи и в готовите ястия.

Има няколко начина да я елиминирате. За целта ще е добре да имате под ръка следните неща:

• горчица;
• винен оцет или сухо червено вино;
• сос от нар (консервиран) или пресен сок от нар;
• калиев перманганат;
• лимон;
• подправки и билки със силен аромат: къри, кардамон, индийско орехче, естрагон, босилек, мащерка, розмарин;
• дървени въглища;
• суха лайка;
• сол и захар;
• чесън.

Действате в зависимост от това, което имате под ръка.

Ако месото се е развалило, не се опитвайте да го „реанимирате“. Може да успеете да премахнете неприятната миризма, но опасността от отравяне ще остане.

Как да се отървете от лошата миризма на пилето

Изплакнете го в студена течаща вода, отстранете мазнината – тя може да е източникът на тази неприятна миризма. Опитайте се да измиете птицата внимателно, за да избегнете пръски: заедно с микрокапчиците вода е лесно да разпространите бактерии от месото в кухнята. Ето защо пилето, месото и рибата обикновено не се препоръчват да се мият.

Нарежете пилето на парчета и накиснете за няколко часа в много слаб разтвор на калиев перманганат – само няколко кристалчета на литър вода. Можете също така да накиснете пилешкото месо за 3-4 часа в студена солена вода : за 1 литър вода трябва да добавите 2 супени лъжици с връх едра готварска сол. А ако в такава вода сложите още и едно малко парченце дървен въглен – буквално колкото кокоше яйце, ефектът ще се засили.

Друг начин: поставете месото в отвара от лайка

Приготвя се така: една супена лъжица лайка се запарва с чаша вряла вода, след което отварата се разрежда в литър студена вода.

За да избегнете неприятна миризма, по-добре е да съхранявате месото увито в пергамент или хартия, а върху него – салфетка, напоена с физиологичен разтвор.

Добър резултат дава горчицата

Намажете старателно всяко парче с горчица от всички страни, сложете ги в купа, покрийте с фолио и оставете в хладилник за няколко часа. Можете също така да намажете пилешкото месо със смес от захар и сол. Можете и да смесите подправки и билки, които имате вкъщи. Натрийте пилешките парчета със сол и ги поръсете с тази смес. След това оставете за 1 час на стайна температура.

Чесънът може също да премахне лошите или странни миризми

Нарежете две-три скилидки на четвъртинки и с тях обтрийте парчетата пиле. Прекарайте няколко големи скилидки чесън през преса, смесете със сол и черен пипер, намажете парчетата пиле и ги поставете в хладилника за 2 часа.

Друга техника, която помага да се отървете от неприятната миризма на всяко месо, е мариноването

За марината, освен подправки и билки, можете да използвате винен оцет, сухо червено вино или прясно изцеден сок от половин лимон. Не забравяйте да добавите сол и черен пипер. Залейте пилешките парчета с маринатата, така че да покрие напълно всяко, оставете да престоят 2-3 часа в хладилника.

Не е достатъчно само да купите здраво пиле, трябва също така и да го сготвите навреме, за да не се развали. Преди готвене трябва да отстраните кожата, тъй като в нея се натрупват токсини. Не е добре да готвите месо на скара, тъй като то придобива канцерогенни свойства. Най-добрите методи за готвене са варене, печене, задушаване.

Предпочитайте пилета, отглеждани на свобода във ферма, които са отрасли в естествени условия. Пилешкото месо е стока с високо потребителско търсене, много производители използват различни начини за ускоряване на растежа и увеличаване теглото на птиците, поради което понякога в продукта се срещат антибиотици и други неприятни добавки. Те също могат да развалят месото още в магазина: остарялото пиле понякога се накисва в специален разтвор, за да му придаде свеж вид.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts