9

юли

Пол Макартни и неговата подмладяваща рутинна тренировка

Пол Макартни е най-известен с работата си заедно с Джон Ленън, Джордж Харисън и Ринго Стар в The Beatles

Пол Макартни и Дейв Грол

Ливърпулсаката четворка промени почти сама лицето на популярната музика. Днес едва ли има човек по света, който да не знае кои са The Beatles.

Докато за съжаление трябваше да се сбогуваме с Джон Ленън и Джордж Харисън твърде рано, Макартни е музикално актуален и активен както винаги. 80-годишният Пол стана най-възрастният изпълнител, който някога е бил хедлайнер на прочутата Pyramid Stage в Гластънбъри преди няколко седмици. Той изскочи на сцената с енергията на 21-годишен младеж и изкара двучасов сет, докато свиреше на бас, китара с шест струни, укелеле и пиано, за да припомни няколко класики на Бийтълс и селекция от по-нови Wings-песни, както и солови хитове.

Докато гледаме как Маккартни прави чудеса на сцената, откриваме умопомрачително, че гласът му е напълно непроменен от безмилостното време, и че походката му все още е толкова гъвкава и енергична както преди.

Естествено, след като видяхме Маккартни да излиза на сцената с гъста коса, изглеждайки с поне 20 години по-млад от действителната възраст на която е, много от нас се чудеха каква е неговата тайна.

Както се оказва, музикалната легенда наистина крие няколко странни трикове в ръкава си.

Както може да се очаква, чудото се крие в редовните упражнения и здравословното хранене – сбогом шоколадови блокчета и телевизия, здравей броколи и щанги. Режимът на упражнения на Маккартни обаче включва някои доста странни навици.

Едно от неговите стари хобита е йога за очи

По време на изява в подкаста Table Manners през 2021 г. бившият Бийтъл обясни къде за първи път е научил за тази гимнастика.

„Научих я от един йога в Индия“, каза Макартни. „Той обясни, че очите са мускули, докато ушите не са. Затова не можете да правите упражнения с тях, но с очите не само може, но трябва.“

За щастие на онези, които искат да се учат от майстора, Макартни продължи да описва йога позите за очи.

„И така, неподвижна глава и след това погледнете нагоре, доколкото можете, едно, две, три, върнете се в средата, след това надолу, едно, две, три, след това обратно в средата. Правите три партиди от това, след което отивате наляво и надясно. Сега имате кръст, нагоре и надолу и настрани. После правите диагонали.“

Той призна, че не може да бъде сигурен дали това е тайната на доброто здраве на очите, но предположи, че все пак „има някаква полза от гимнастиката за очите“.

Друг аспект от режима и от упражненията на Макартни беше разкрит от дъщеря му Мери

В интервю за The Times през 2021 г. Мери обясни, че баща й обича да поддържа форма с рутинни упражнения всеки ден, след като се събуди.

„Той прави рутинни упражнения всяка сутрин и ги завършва с безупречна петминутна стойка на глава без опора“, обясни Мери.

Въпреки че образът на 80-годишния Макартни, балансиращ на главата си, без съмнение е забавен, позата може да направи чудеса за силата на сърцето, и по този начин за продължителната мобилност на цялото тяло.

В заключение, Маккартни често цитира своята дългогодишна вегетарианска диета като ключов фактор за неговото трайно здраве и жизненост. Звездата за първи път премахна месото от диетата си през 1975 г., вдъхновен от идеалите на съпругата си Линда.

Линда беше такъв защитник на личните и глобални ползи от диетата без месо, че превърна името си в марка през 1991 г. Компанията Linda McCartney е специализирана в производството и разпространението на алтернативи без месо, които сега са леснодостъпна стока в супермаркетите по целия свят.

„В днешно време можете да се възползвате от много вегетариански варианти. Не е като в старите времена, когато просто варяхме кълнове“, каза Макартни в интервю през 2018 г.

Диетата на растителна основа прави чудеса за глобалните усилия за устойчивост на селското стопанство и борбата с климатичната криза. През последните години много научни доказателства също предполагат, че диетата може да допълни здравословното стареене и да намали риска от диабет и сърдечни заболявания.

Източник: faroutmagazine.co.uk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts