7

окт.

Лекар обяснява защо синтетичната шапка е опасна за здравето

Лекар казва защо е важно да изберете шапка от добри, естествени и висококачествени материали

През есента тялото и външният ни вид изискват специални грижи. Косата, вече „уморена“ от слънцето, сега се сблъсква с нови проблеми: косопад, наелектризиране и „къдрене“. Поради тази причина или трябва да скрием рошавата коса или да я предпазим. Второто е за предпочитане.

Първо, трябва да се погрижите косата с продукти, които са подходящи за нея, според вида ѝ. И второ, трябва да скриете косата под шапка или шал.

Мария Александровна

Преди да купите такъв важен демисезонен атрибут като шапка, не забравяйте да прочетете препоръките на специалиста. В случая експертното мнение е на Мария Александровна, експерт – дерматолог и козметолог.

Опасност от синтетика

Защо синтетичната шапка за коса е опасна?

Носенето на синтетична шапка може да доведе до няколко проблема:

  • алергична реакция, тъй като самият синтетичен материал е силен алерген. Тя може да провокира зачервяване, сърбеж, дразнене и да доведе до развитие на дерматит .
  • ниската хигроскопичност на тъканта води до факта, че когато скалпът се изпотява, влагата не се изпарява, тоест не преминава през нея и не се абсорбира. Вентилацията е нарушена, влажността под шапката се повишава и при тези условия се активират бактерии и гъбички, които водят до пърхот , сърбеж и себореен дерматит.

Шапката е аксесоар, който трябва да се пере редовно.

Избор на материал за шапка

Основният критерий при избора на шапка е преди всичко естествеността на материала. Естествените материали позволяват на влагата да преминава добре и така кожата на главата може да диша, и освен това се предотвратява образуването на парников ефект.

Шапката трябва да е удобна, не трябва да има стегнати ластици. Правилната шапка не оказва натиск върху главата.

Материята, от която е направена шапката, трябва да се пере добре, тоест трябва да съхне бързо и да е естествена.

Препоръки

През зимата се препоръчва редовно да използвате допълнително почистване за скалпа: пилинг или ексфолианти. Например, пилингът ексфолира добре мъртвите кожни люспи, предотвратява появата на себореен дерматит и има овлажняващ ефект.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts