Най-странната къща в Япония: отвън 2 етажа, вътре – 13

В тази къща няма нито една изолирана стая, а банята заема целия горен етаж, което предлага поне малко усамотение

Странна къща в Япония: 2 етажа, разделени на 13 – Фото: tat-o.com

Това е къща, която изглежда по начин, който не прави впечатление – има десетки, ако не и стотици такива къщи в Осака. Но вътре е доста необичайна. Факт е, че отвън изглежда като стандартна двуетажна сграда. А вътре има цели 13 етажа. Освен това всички те се виждат от всяка точка на къщата. Тук няма прегради, няма изолирани стаи.

В къщата живее тричленно семейство

„Клиентите ни поискаха да проектират жилището така, че да се чувстват сякаш са един до друг – независимо в кой край на къщата се намира всеки един от тях“, обясняват архитектите от студио Tato Architects, които са автори на проекта.

Височината между подовете е доста малка – 70 см. Но всеки може да се използва като мини-стая, място за съхранение или огромен рафт. От банята се вижда кухнята (но не и обратното), от кухнята – холът. Следователно можете свободно да говорите с човек от всяка стая. От друга страна, това донякъде стеснява личното пространство: не можете да сте сигурни, че в този момент някой не ви гледа.

„Клиентите не се нуждаеха от отделни стаи, те казаха, че не е необходимо да се изолират в отделно пространство. Нямаха нужда и от обособено място за съхранение: те смятаха, че поставянето на неща в килери е ненужно. Отворените закачалки и рафтове бяха достатъчни “, казват архитектите.

Може би за нашата балканска душа такава раздвиженост е прекалена, но това ни позволява да я променяме почти всеки ден. Много ще е лесно да се започне пренареждане. Днес работите на приземния етаж, утре на терасата, а вдругиден – с изглед към двора. Освен това, в една такава къща има много светлина и въздух. И колко изненадани ще са гостите!

Още снимки от прекрасния интериор вижте във фотогалерията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 неща, с които жените се самозалъгват

взаимоотношения

Какво е емоционална зависимост?