10

юни

Кои са най-полезните за красотата масла и кое за какво се използва?

Когато става дума за козметични масла, не трябва да се мисли за ефирни

Козметичните са маслени екстракти от природни продукти, извлечени по специален начин и много добре пречистени. По правило те са вече готови за директна употреба.

Козметичните масла идват на помощ, когато кожата става все по-суха, което е проблем през преходните сезони. Помагат при цепене на ноктите, при цъфтене на косата, при появата на мимически бръчки. Не трябва да се отказвате от тях дори кожата ви да е мазна или от смесен тип. Правилно подбраният вид няма да й навреди.

Кокосовото успокоява кожата след бръснене, след солариум или при ухапване от насекоми

С него може да почиствате грима, ако нямате под ръка нещо по-подходящо. Смекчава сухата кожа след душ и се използва като масажно масло. Може да се нанесе на изпръхналите или напукани устни или на изтощената коса.

Съдържа антиоксиданти и природни антибактериални вещества, но трябва да се използва само чисто студено пресовано.

Аргановото масло защитава кожата от изсушаване, овлажнява я и забавя процеса на стареене, като активира производството на колаген и еластан. Може да реши проблем с акне, с изгаряне или дерматити в лека форма. Подхранва много добре изтощена коса и чупливи нокти. То е богато на витамините А и Е, на ненаситени мастни киселини омега-6 и омега-9. Антиоксидантните токофероли в него са два пъти повече, отколкото в зехтина.

Розовото масло е полезно за зряла кожа, за суха или раздразнена

Помага на слаба коса, връща й блясъка. Но в чист вид е изключително скъпо, така че трябва да се задоволите със смески с други масла, кремове, млека и тоници, съдържащи розово масло.

Маслото от макадамия съдържа ненаситени мастни киселини, цинк и селен. Има овлажняващо и регенериращо действие за кожата, забавя стареенето благодарение на витамините А, В и Е, заглажда успешно мимическите бръчки. Много добре се абсорбира, не оставя мазен блясък. Препоръчва се най-вече при напукана и суха кожа. Подходящо е и за подхранване на косата.

Маслото от гроздови семки бързо се абсорбира от кожата, овлажнява я много добре и забавя процесите на стареене. Използва се за зряла, за прекадено суха, уморена и чувствителна кожа. Дава блясък на косата, подхранва ноктите.

От жожоба се извлича много популярно в козметиката масло, което по състав е сходно с кожната мазнина

Това води до много добро усвояване и проникване в най-дълбокия й слой. Възстановява, овлажнява и укрепва кожата, усилва устойчивостта й към външни въздействия. Особено подходящо е за суха, в същото време матира мазната и намалява производството на подкожни мазнини. Затова е полезно за проблемна кожа с акне – отстранява възпаленията и пречи за повторната им поява.

Лавандуловото масло е известно с антибактериалното си действие, затова е най-полезно при проблемна кожа. Използва се като лосион, като се смесва с вода в пропорция 1:2.

Тиквеното е за проблемна кожа. Благодарение на високото съдържание на цинк има успокояващо и регенериращо действие. Незаменимо е при късаща се и изтощена коса, намалява косопада.

Маслото от чаено дърво има антибактериално действие, често се използва при акне, херпеси, ухапване от насекоми и гъбични заболявалия. Подходящо е като добавка към успокояваща и подхранваща вана.

Конопеното масло е богат източник на мастни киселини

Подходящо е за овлажняване и подхранване на суха кожа, склонна към раздразнения. Използва се и като защита от студ. Антиоксидантите и мастните киселини в него действат подмладяващо и успокояващо, засилват устойчивостта към алергични реакции. Подходящо е за коса и нокти.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts