работа

30

юли

Как да превърнете работата, която мразите в любимо занимание?

Всяка работа може да ви стане скучна или дори омразна, ако не искате да я обикнете

Винаги може да намерите кого другиго да обвините за това – гадния шеф, неприятните колеги, лошата корпоративна култура и т.н.

Горчивата истина обаче е, че хората много често сами са си виновни, задето не харесват работата си. Така предопределят своя неуспех в кариерата и по-голямата беда – нещастния си живот. Защото никой не живее щастливо, ако прекарва в нещо омразно повечето време, през което е буден, и едновременно с това не намира възможност или сили да се измъкне от капана.

Експертите твърдят, че ще ви се отрази отлично и на удовлетворението от работата, и на успехите в нея, ако минете отвъд длъжностната характеристика.

В много професии този документ трябва да е стряскащо дълъг, ако в него подробно са изброени всички права, отговорности, правила и т.н. Често в професионалното си ежедневие служителят прави десетки неща, които официално не са в т.нар. характеристика. Има дори случаи, в които описаните основни задължения играят сравнително малка роля и не са от особено значение за успеха в кариерата. Какво и как вършат служителите, в голяма степен се определя от професионалните им познания, опит и здрав разум.

Основните си задължения, естествено, трябва да изпълнявате

Но ако намерите още нещо, което ви влиза в работата, отговаря на вашите способности и интереси, захванете се с него и ще се почувствате много по-удовлетворени. Даже ще престанете да мразите работата си.

Например може да обогатите длъжностната си характеристика на счетоводител, като не просто регистрирате фактури, а ги анализирате. Така ще направите извода, че продажбите на вашата фирма се увеличават в област Монтана, да речем. Мениджърите на всяка компания искат служителите им да дават най-доброто от себе си и ще ги впечатлите. Това, че вниквате под повърхността, ще е стъпка към положителната оценка за вас, към бонуси и повишения.

Друга полезна стратегия е да се превърнете в своеобразен етнограф на компанията

По принцип етнографията изследва обичаите, традициите, бита и културата на различни групи, региони и страни. В случая когнитивният психолог Арт Маркман използва термина, за да посъветва да наблюдавате фирмената култура и взаимоотношенията между отделните служители, мениджъри и ръководители.

Лесно е човек да се изолира от колегите си и да не обръща много внимание какво правят, особено когато не ги харесва или е затрупан със собствените си задължения. Но колкото повече внимание обръщате на работата на другите, толкова по-добра ще бъде представата ви кои хора в офиса прекарват най-много време, работейки по задачи, отговарящи на вашите умения и качества. Когато си изградите добро разбиране за цялостната култура и структура на вашето работно място, ще можете да потърсите позиция, която ще ви
позволи да бъдете успешни и удовлетворени.

Освен това идентифицирайте „звездите“ в екипа

Това са хората, които са постигнали значителен успех в работата, ползват се с авторитет и изглеждат най-щастливи. Когато говорите с тези хора, вие можете да разберете какви са уменията, които те използват в ежедневието си и които са ги издигнали до позицията и до самочувствието им.

Източник: www.psychologytoday.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts