бебето

6

май

Как да помогнете на бебето си да се научи да седи седнало?

Тук ще научите кой е най- лесния подход

Седенето е едно от големите постижения на бебето през първата година от живота. Това е свързано със способността да остане седнало без чужда помощ. Развитието на това умение е не само голямо постижение, но и основен етап за нормалното развитие.

Обичайно е бебето да започне да седи на около три месеца. След като тя или той забележат, че могат да го направят, често настояват да бъдат поставени в тази позиция. В началото бебето често не успява да поддържа напълно тялото си, но малко по малко винаги успява.

Обичайно е бебето да започне да седи на около три месеца. След като тя или той забележат, че могат да го направят, често настояват да бъдат поставени в тази позиция. В началото бебето често не успява да поддържа напълно тялото си, но малко по малко винаги успява.

Какво е седене?

Седенето е процесът, чрез който бебето се научава да сяда самостоятелно и да поддържа тази позиция по желание, без да има нужда от помощ. Обикновено това се случва постепенно, така че родителите не трябва да бързат, а по-скоро да бъдат търпеливи и да го оставят да се случи от само себе си.

Важно е да се отбележи, че всяко дете развива това умение по различен начин. Следователно, въпреки че някои деца го завършват на шест месеца, не е необичайно други да го завършват на девет месеца. Това е силно повлияно от стимулацията, получена от детето.

Като каза това, не е препоръчително да притискате детето да достигне седнало положение: това трябва да се случи естествено. Въпреки че можете да му помогнете и насърчите, е контрапродуктивно да го/я насилвате. Вместо това е добра идея да обърнете внимание на стойката им, за да предотвратите възможни отклонения на бедрата или гръбначния стълб.

Процесът започва, когато бебето се научи малко по малко да вдига собствената си глава. Това прави мускулите на врата на бебето да стават по-силни. След това бебето може да успее да седне с помощта на възрастен, но скоро пада. Постепенно той или ши може да седи.

Признаци, че бебето е готово да седне

Седенето е важен етап в развитието и се случва спонтанно. Ето защо е важно да следите за признаци, че вашето бебе е готово да предприеме тази важна стъпка.

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е, че вашето бебе трябва да поеме инициативата. Разбира се, тя или той няма да се опитват да седнат наведнъж. След като вашето бебе овладее главата си, нормално е бебето да започне да се обръща по корем, когато е по гръб.

Бебето също ще се опита да седи, когато е в количката си. След това бебето ще се опитва да седи все по-настойчиво. Най-добре е да подпрете бебето с възглавници или меки повърхности, когато успее. Това дава на бебето повече подкрепа и сигурност.

Как можете да помогнете на бебето си?

Бебето може да седи само когато мускулите му на врата и гърба са достатъчно силни. Родителите могат да помогнат със стимули, които улесняват този процес в това мускулно укрепване.

Има някои препоръчителни действия, които трябва да се извършват внимателно и внимателно. Те са следните:

Поставете бебето с лицето надолу. Правете това всеки път, когато тя или той се опита да се обърне многократно. Това ще помогне за укрепване на неговите или нейните мускули.

Подови дейности. Можете да разстилате одеяло или килим и да поставите играчки наблизо. Бебето ще се опита да посегне към тях и по този начин да се завърти и да укрепи мускулите си.

Седящи дейности. Това се състои в сядане на бебето с възглавнички или възглавници и поставяне на играчки наблизо. Както и в предишния случай, бебето ще се опита да достигне тези предмети и това упражнение ще му бъде от голяма полза.

Седейки в скута ви. Бебето трябва да се държи по гръб. След това опитайте да се отпуснете за няколко секунди. Бебето може да успее да запази равновесие всеки път за по-дълъг период от време.

Ползите за развитието на седенето

Седенето е един от жизненоважните процеси за развитието на гръбнака и стойката на бебето. Позволява на бебето да заеме позиция срещу гравитацията, което е голямо постижение.

В допълнение, това увеличава автономността на бебето и му позволява да придобие различна гледна точка за света около тях. Между другото, това ще увеличи любопитството му и той или тя ще започне да развива своите умения за баланс.

Други предимства на седенето са:

Осигурява сигурност и комфорт на бебето.

Седенето увеличава зрителното поле на бебето.

Това улеснява достигането до обекти, които са наблизо.

Подобрява дишането им.

При добра стойка седенето помага за предотвратяване на костни и мускулни промени.

Увеличава възможностите за социализация.

Седенето проектира добър образ на тялото.

Това допринася за повишаване на тяхната активност и взаимодействие с околната среда

Източници: https://steptohealth.com/https://pixabay.com/bg/photos/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts