18

мар.

Долу памперсите от 2-годишните деца!

Памперсите безспорно са голямо удобство за майките

Но ако детето остане с тях и след 2-годишна възраст, това може да затрудни психическото му развитие, в това число и проговарянето, твърдят учени.

Още през първата година бебето започва да прави интелектуални открития и на първо място те са свързани със собствените му усещания. Когато се напишка или наака, му става мокро, чувства се некомфортно и плаче. Така вижда причинно-следствена връзка, което развива интелекта му. С пораствaнето съвсем естествено детето сигнализира не само с плач, а със знаци и с думи. В началото – че се е напишкало. По-късно – че му се пишка, защото не иска да му стане мокро.

Когато обаче бебето е с памперс, не чувства дискомфорт, не дава знак, че е мокро

То дълго не може да осъзнае закономерността напишкване – дискомфорт – реакция. Това означава, че му липсва най-първият природен досег в развитието на интелекта, за да открие физиологичните си нужди и да се научи на самоконтрол върху тях, обясняват учените.

След като стане на година-година и половина, детето вече отлично разбира, че му се пишка. Но не казва, защото може да пуска в памперса, а това не води до никакво неудобство. И така си му е добре, нищо не му пречи да си мълчи.

Осъзнаването на собствените усещания води до психическо развитие, а то пък води до развитие на речевия апарат, изтъкват
специалистите.

Затова е препоръчително детето да остане без памперси, колкото може по-рано, но не по-късно от 2 години

Това го провокира да проговори навреме и речта му да се развива в съответствие с възрастта. То се научава да общува с възрастни и да бъде разбирано, което е още един плюс за интелекта му.

Между другото, памперсите съществуват от 60-те години на миналия век

Опасната тенденция децата да остават с тях до късна възраст се засилва през 90г те години. Едната причина е, че се усъвършенстват материалите, от които се правят, и не се чувства никаква мокрота. Втората е, че производителите започват да ги предлагат във все по-големи номера – чак за 3-годишна възраст, за да печелят повече.

Третата причина е философска – в теорията за възпитанието. Тя гласи, че родителите не трябва да насилват хлапето, а да го оставят само да реши кога иска да пишка и ака в гърне. Привърженик на тази теория е известен американски педиатър, който обаче е и консултант на една от най-известните световни
компании за памперси. Още при лансирането й именит психиатър го обвинява, че е в конфликт на интереси и осигурява печалба на производителя, подвеждайки родителите.

„Да позволиш на 2-годишно дете да стои в изпражненията си е шамар по човешкия разум“, казва той. Според него, ако детето на около 2 години не бъде научено да контролира физиологичните си нужди, това се отразява върху съзряването и е твърде вероятно то да развие поведенчески отклонения.

Педиатрите казват, че памперсите крият още рискове. Дори най-качествените могат да провокират дерматит, защото при разлагането на урината се отделя амоняк, а той е дразнител за кожата. Т.нар. памперс дерматит се проявява по гениталиите, седалището, понякога към корема и бедрата. Кожата е подута, зачервена, с обрив, има парене и сърбеж. При бебета той най-често се получава през горещите сезони или пък в топла стая. Но децата над 1 година, когато
вече ходят, допълнително се загряват от физическата активност и при тях рискът вече е голям.

За момчетата специфична опасност е, че памперсът е топлинен компрес за тестисите

Това може да увреди количеството и качеството на сперматозоидите в по-късна възраст.

Повечето специалисти са на мнение, че оптималната възраст за преминаване към гърне е от около година и половина до две. Тогава детето достига емоционална и физическа зрялост, за да направи логическата връзка между гърнето и пишкането/акането. Освен това е в състояние известно време да контролира тазово-резервоарните си функции, докато го сложат на гърнето.

Родителите обаче не трябва да насилват детето, а да го поощряват

В това ще им помогне и липсата на памперси, защото ще му е неприятно нещо да му намокри гащите и да му потече по краката, казват педиатрите.

Източник: severodvinsk-mama.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts