22

ное.

Изкуствена утроба „износва“ бебета по поръчка

Водещ немски молекулярно-биологически консорциум представя първата в света изкуствена утроба EctoLife

Тя може да „износва“ до 30 000 бебета годишно.

„Новата концепция е базирана на над 50-годишен опит в новаторските научни изследвания“, казва Хашем ал-Гайли водещ проектант. Той е молекулярен биолог, продуцент, режисьор и научен комуникатор от Берлин.

EctoLife работи само с възобновяеми източници на енергия

Тя позволява на безплодни двойки да станат биологически родители на собствено потомство.

„Това е идеално решение за жени, които са претърпели хирургична намеса заради рак или други усложнения. С EctoLife преждевременното раждане и цезаровото сечение остават в миналото. Тя може да помогне на страни, които страдат от сериозно намаляване на естествения прираст на населението, като Япония, България, Южна Корея и др.

„По данни на Световната здравна организация около 300 хиляди жени умират от усложнения по време на бременността. EctoLife е предназначена за облекчаване на човешките страдания и снижаване вероятността от цезарово сечение“, казва д-р Хашем.

В интервю за Science and Stuff Ал-Гайли казва, че според него EctoLife ще замени естественото раждане в бъдеще

Ще бъдат построени 75 пълно функционални автономни модула, във всеки от които ще има до 400 изкуствени утроби, или т.нар. „капсули на растежа“. Всяка капсула е създадена така, че да съответства на условията в женския организъм.

„EctoLife ще позволи на вашето дете да се развива в среда, свободна от инфекции. Капсулите са изработени от материали, препятстващи развитието на микроби по повърхността им. Снабдени са с датчици, които проследяват жизнените показатели на бебето – сърцебиене, температура, кръвно налягане, честота на дишане и насищане с кислород. Изкуствен интелект следи физическите особености на детето и съобщава за потенциални генетични аномалии“, се казва в презентацията.

EctoLife имат екран, на който в реално време се изобразяват данни за развитието на бебето

Те се изпращат на мобилния телефон на родителите. Приложението позволява да се наблюдава развитието на плода с висока резолюция. Специален раздел в апликацията позволява да споделяте информацията с близките си.

EctoLife ви дава възможност да редактирате някои черти на вашето дете, които не ви харесват, в това число да настроите цвета на очите, на косите, тена на кожата, физическата сила, ръста и интелектуалното ниво.

В рекламата на продукта се казва: „Ако искате детето ви да се откроява и да има светло бъдеще, нашият елитен пакет ви предлага възможност генетично да проектирате ембриона преди имплантирането му в изкуствената утроба. Благодарение на инструмента за редактиране на гените CRISPR-Cas 9 можете да проектирате всеки признак на вашето дете с широк диапазон от над 300 гена. Да коригирате наследствени генетични заболявания, които са част от семейната ви история. Така потомството ви ще има здравословен, комфортен живот, освободен от генетична обремененост“.

Източник: parametric-architecture.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts